President Guyana en premier Curaçao in Suriname met 45 jaar onafhankelijkheid

Een aantal staatshoofden en regeringsleiders zal aanwezig zijn bij de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. Sommige staatshoofden en regeringsleiders kunnen helaas niet aanwezig zijn vanwege de COVID-19-situatie. Het luchtruim in sommige landen is vanwege COVID-19 nog steeds gesloten.
President Irfaan Ali van Guyana en minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao zullen aanwezig zijn. Vanwege de COVID-19-situatie in Brazilië zal president Jair Bolsonaro niet aanwezig zijn. Hij had eerder wel toegezegd.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking liet vandaag tijdens een persconferentie weten dat Bolsonaro al zijn reizen tot eind van het jaar heeft uitgesteld. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araújo, zal hem vertegenwoordigen.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, zal wel aanwezig zijn alsook Sébastien Lecornu, minister van Overzeese Gebiedsdelen van Frankrijk vergezeld door een delegatie uit Frans-Guyana en Rodolphe Alexandre, president van de Territoriale Collectiviteit van Frans-Guyana (CTG).
Er zullen eveneens een aantal ambassadeurs van diverse landen aanwezig zijn zoals van Ghana, China, India, Canada, Europese Unie, Brazilië en Guyana. Een deel van de ambassadeurs zijn residerenden en anderen komen namens hun regering.
Ramdin onderstreept dat 45 jaar onafhankelijkheid een bijzonder moment is. COVID-19 zorgt ervoor dat het niet eenvoudig is om grote bijeenkomsten te houden. 45 jaar onafhankelijkheid zal met de nodige protocollen en regels op een passende manier worden gevoerd.
Er wordt ook rekening gehouden met de financieel-economische situatie in het land, benadrukt Ramdin. Vaststaat dat het hebben van een groot feest helaas niet mogelijk is. Het programma zal aangepast moeten worden aan de COVID-19-situatie.
Ramdin legt verder uit er een nationale commissie viering 45 jaar Srefidensi is, waarin ook het ministerie participeert. Wanneer het buitenlandse gasten betreft dan speelt het ministerie een belangrijke rol in termen van protocol, logistiek en diplomatieke mogelijkheden om meer te doen dan alleen aanwezig te zijn op de viering van 45 jaar onafhankelijkheid.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald