President Ali verzekert transparantie bij besteding olie-inkomsten Guyana

President Mohamed Irfaan Ali beloofde vandaag president van heel Guyana te zijn en zei dat etniciteit deze toewijding niet in de weg zal staan. Bij zijn inauguratieceremonie vanmorgen in Georgetown beloofde hij altijd met de gewone mensen om te zullen gaan.
Hij beloofde met alle belanghebbenden samen te werken om van Guyana een “centrum voor economische activiteit” te maken.
Ali beloofde de grondwet te hervormen door middel van nationaal overleg waarin alle standpunten zullen worden meegenomen.
De nieuwe Guyanese president wil een verlaging van de energiekosten met 50 procent door een combinatie van energiebronnen, waaronder zonne-energie en gas. Er komt de installatie van 400 megawatt aan energie. Hij verzekerde transparantie bij de besteding van de olie-inkomsten van Guyana.
Ali zei dat Guyanezen geen tweederangs- of derde burgers in hun land mogen zijn. Hij prees Guyanezen in de diaspora en hij zei dat zijn regering van plan is hen te omarmen.
President Irfaan Ali inspecteert de erewacht tijdens zijn inauguratieceremonie. Foto: DPI
De nieuwe Guyanese president zei dat er een fundament voor de toekomst moet worden gelegd en daarom zitten er zoveel jonge mensen in zijn regering. Hij kondigde aan dat er een evaluatie van de gebeurtenissen van de afgelopen vijf maanden zal plaatsvinden en dat iedereen die het verkiezingsproces heeft verstoord, ter verantwoording zal worden geroepen. Hij zei dat Guyanezen nooit meer zouden moeten verdragen wat er de afgelopen vijf maanden is gebeurd.
Hij beloofde dringende maatregelen om het COVID-19-virus aan te pakken, dat volgens hem te veel levens heeft geëist. Hij kondigde een nieuwe taskforce aan en de ontmanteling van de “politieke bureaucratie” en het toevertrouwen ervan aan beleidsmakers en andere belanghebbenden.
President Ali prees de diplomatieke vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie voor hun steun in de strijd voor de handhaving van de democratie. Hij bedankte ook de Caricom, het Carter Center, de Organisatie van Amerikaanse Staten en het Gemenebest voor hun rol bij vrije en eerlijke verkiezingen.
Ali bracht ook een eerbetoon aan de overleden premier van Barbados, Owen Arthur. Hij Arthur als een ‘krijger’ voor de democratie van Guyana.
President Ali werd vanmorgen beëdigd als negende president van Guyana. Onder de aanwezigen waren onder andere president Chan Santokhi en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, een vertegenwoordiger van de regering van Barbados en leden van het corps diplomatique in Guyana.
In overeenstemming met de COVID-19-regels droegen de aanwezigen mond- en neusbedekking.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald