Premier Christopher Luxon van Nieuw-Zeeland heeft zich in het parlement officieel verontschuldigd voor het wijdverspreide misbruik en de mishandeling van honderdduizenden kinderen en kwetsbare mensen in zorginstellingen, zowel van de overheid als de kerk. Meer dan tweehonderd slachtoffers waren aanwezig om de excuses in het parlement aan te horen.
Luxon had in juli dit jaar aangekondigd zijn excuses te gaan aanbieden. Uit onderzoek van een overheidscommissie bleek dat bijna een derde van de 650.000 kinderen en kwetsbare volwassenen die tussen 1950 en 2019 in een Nieuw-Zeelandse zorginstelling zaten te maken kreeg met fysiek, seksueel, verbaal of psychologisch misbruik. Nog veel meer werden uitgebuit of verwaarloosd, concludeerde de commissie.
Een groot deel van hen behoorde tot de inheemse Maori-bevolking. Meer dan tachtig procent van de Maori-kinderen in zorginstellingen werd mishandeld of misbruikt in zorginstellingen.
Luxon zei dat het hem speet dat de kinderen niet geloofd werden als ze het misbruik meldden en dat zorgverleners hun ogen ervoor sloten en niet ingrepen.
“Het was verschrikkelijk. Het was hartverscheurend. Het was verkeerd. En het had nooit mogen gebeuren”, zei Luxon. “Voor velen van jullie heeft het de loop van hun leven veranderd en daarvoor moet de regering verantwoordelijkheid nemen.”
Een financiële compensatie is daar onderdeel van, maar hoe die er precies uit komt te zien is nog niet bekend.
Nationale herdenkingsdagLuxon kondigde ook aan dat 12 november een nationale herdenkingsdag moet worden en dat “bewezen daders” van bijvoorbeeld straatnaamborden zullen worden verwijderd.
Naast de premier boden ook anderen hun excuses aan. Het gaat onder meer om het ministerie van Sociale Ontwikkeling, de politie en gezondheidsdiensten. In sommige gevallen werden zij uitgejouwd door de toehoorders, meldt The New Zealand suriname.
Veel slachtoffers vinden dat de excuses te laat komen en dat die zonder een concrete compensatieregeling weinig voorstellen.
- 19-jarige verdachte die buschauffeur beroofde, aangehouden …..
- De werkvloer: Pesten & mental health..
- VHP: van duisternis naar licht..
- ‘Welke toekomst?’ komt naar Paramaribo..
- NDP: Met Divali reflecteren op de toekomst..
- Bouva wil uitleg over bereidsverklaringen GBB..
- Tweede poging verzoening stadscreool en marron..
- Boeren volledig uitbetaald..
- Uniek project in Suriname verbindt Nederlandse en Surinaams…..
- Zonnig met wat bewolking..
- Politiebericht over moord en zelfmoord te Koewarasan..
- Onduidelijkheid over tienjarige basisschool wegwerken..
- Jogi: Bouva wilde aan ‘damage control’ doen met grondvraags…..
- WHO: hoogste aantal mensen met tuberculose ooit..
- Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met …..
- Suriname treft voorbereidingen op olie-inkomsten en hervorm…..
- VHP: Wees een licht voor een ander..
- Steeds vaker neerslag..
- Bridge closure and traffic issues lead to policy review..
- Israël lijdt aanzienlijk en heeft meer soldaten nodig...
- Meer dan 3.000 Israëliërs ondertekenden een petitie waarin …..