Positieve sfeer binnen zaalvoetbalselectie

29/03/2021 16:04 – Marciano Millerson
PARAMARIBO – De nationale zaalvoetbalselectie van Suriname bereidt zich in alle stilte voor op het Concacaf-kampioenschap van 3 tot en met 9 mei in Guatemala. Na inactiviteit van ruim vier maanden is de draad intussen al weer drie weken opgepakt. “Ik mag niet ontevreden zijn. De jongens willen trainen. Als ik kijk naar teamcohesie denk ik dat dit de beste groep is”, oordeelt bondscoach Sersinho Reding in gesprek met de Ware Tijd.
Vanaf de start is er, zegt hij, een afspraak gemaakt dat niemand de sfeer binnen het team moet verstoren. “Iedereen houdt zich gedisciplineerd aan deze afspraak en wij hebben gewoon plezier.” Het lijkt er volgens hem niet op datde spelers van verschillen-de teams komen.
De eerste twee weken ging de technische staf ‘voorzichtig’ van start om blessures te voorkomen. Reding komt tot de conclusie dat de spelers – schoolgaanden en werkenden – niet voldoende rusten. Dat zorgt ervoor dat de intensiteit niet direct kan worden opgevoerd, maar stapvoets.”Ik wil graag meer, maar je moet rekening houden met de situatie. Het heeft namelijk geen zin om met uitgeputte spelers naar het toernooi te gaan. Meest belangrijke is dat ze fit zijn.” Reding hoopt op medewerking van werkgevers. Hij ziet als ‘middenweg’ dat de internationals eerder van het werk kunnen of later mogen aanvangen, “omdat het bijzonder van belang is rust te houden”.
Het nationale team traint vijf keer per week. Wedstrijdsituaties worden tijdens de oefening nagebootst. Er komt daarnaast een krachtmeting tegen Braziliaanse zaalvoetballers, die in Suriname actief zijn. Reding zal aan de hand van deze voorbereidingswedstrijden een beter beeld kunnen vormen waar de groep staat. “Maar nu is het alles behalve slecht”, haast hij zich te zeggen.
Vangelino Sastromedjo, meervoudig zaalvoetballer van het jaar, is zich ervan doordrongen dat devoorbereidingstijd niet voldoende is. “Wij zijn eigenlijk al laat, maar door Covid moesten wij het vorig jaar stoppen.”Een ander nadeel is dat de zaalvoetbalcompetitie al langer dan één jaar stilligt.
Desondanks gelooft Sastromedjo dat het goed zal aflopen met de selectie. Hij is ingenomen met de werklust en wil van de spelersgroep. “Die jongens hebben potentie en ze willen werken. Binnen zaalvoetbal is dat zeer belangrijk.” Binnen het team is er volgens de routinier balans van ervaren en jonge, opkomende spelers. “De ervaren spelers kunnen waar nodig adviezen geven.”
Terwijl de technische staf en de spelers hun deel doen, is het bestuur van de Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) druk bezig met het zoeken naar geld. Ex-voorzitter Rolf Verwey zegt dat er via crowdfunding 22.000 Amerikaanse dollar moet worden opgehaald. De totale begroting voor deelname aan het toernooi bedraagt 72.000 US dollar. Verwey, die woordvoerder van het bestuur is, hoopt dat het benodigde bedrag binnen twee weken kan worden binnengehaald. Met een goed plan rekent hij daarop. “Ik heb vertrouwen in het bedrijfsleven en de SZVB heeft een goede trackrecord.”
Aanvankelijk stond het regionaal toernooi voor mei vorig jaar gepland, maar werd het verschoven door de coronacrisis. Nu zijn de kosten, zegt Verwey, met zeker 43 procent gestegen. Dat komt onder meer door de bepaling van de Concacaf dat de landen in Guatemala zelf voor verblijfs-, voedings-en vervoerskosten moeten opdraaien. Verder zullen de Covid-19 PCR-testen in rekening worden gebracht.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname