PARAMARIBO – “Het is een politieke stunt van de president om nu te zeggen dat er een dijk gebouwd zal worden te Weg naar Zee tot en met Leonsberg. Dit zegt Ramon Bajnath, voorzitter van het Bedevaartsoord Weg Naar Zee. Volgens Bajnath zal de dijk nooit van de grond komen. Ook vertelt hij dat hij ettelijke keren had gewaarschuwd voor de mangrove en dat deze geen oplossing zou bieden om het zeewater tegen te gaan.
Hij vertelt dat de bewoners niets hebben aan een voorlopige zeedijk, maar dat zij een blijvende dijk willen zoals deze gebouwd is in Commewijne, Coronie en Nickerie. Verder vindt hij dat de minister van Openbare Werken (OW) hen voor de gek heeft gehouden met een groene en grijze dijk (mangrove en klei). Dit helpt niet, want alles spoelt weg. Het zoutwater komt op de Brantimakkaweg en stroomt naar de percelen waarop mensen planten. Hierdoor raakt de grond verzilt. De Brantimakkaweg is 4 km lang en de weg van het bedevaartsoord is 10 km. De parwa-aanplant op de weg van het bedevaartsoord spoelt ook weg.
Het mangroveproject wordt gefinancierd door buitenlanders, maar dit heeft ook niet geholpen, want alles spoelt weg. Door de klimaatverandering krijg je sterkere golven, waardoor de situatie nog erger wordt. “Ik ben niet pessimistisch, maar ik heb het altijd gezegd: het is een verloren zaak om mangrove te gebruiken, want het helpt niet”, aldus Bajnath. Hij vertelt verder dat de Oedayrajsingh Varmaweg ook in gevaar is, omdat de parwabomen daar ook zijn omgevallen. Er is een slappe dijk die het water tegenhoudt, maar dat zal het water niet lang kunnen tegenhouden als de parwabomen omvallen. OW weet niet wat er hier gebeurt, want ze komen niet in het veld en praten alleen over de Brantimakkaweg, terwijl hier ook gevaar dreigt.
Bajnath vertelt dat Groot-Paramaribo ook in gevaar is en als er geen goede dijk wordt gebouwd, loopt heel Weg naar Zee tot Kwatta binnen 10 jaar onder water door de zeespiegelstijging en de sterke golven. Nu zitten we in de regentijd, waardoor de golven niet zo sterk zijn, maar in de grote droge tijd krijg je weer die sterke golven.
Volgens de president zijn er IDB-middelen voor een acute aanpak. “Ik hoop dat er vanaf dit moment een andere sfeer zal heersen van minder bezorgdheid”, aldus het staatshoofd. Volgens hem moeten er dijken gebouwd worden die effectief zijn, niet veel hoeven te kosten, maar wel maximaal resultaat kunnen geven. Het gaat erom dat Suriname beschermd moet worden.
- Migratie-uitdagingen en de noodzaak van een duurzaam beleid…..
- Overwegend buien en onweersbuien..
- Landbouwers twijfelen aan optimale werking Wakay-pompen..
- President Santokhi ontvangt biografie Frank Essed..
- Ex-vicepresident Adhin: ‘Openbaar Ministerie wil koste wat …..
- Bidens gratieverleningen: Van preventieve bescherming tot s…..
- Nieuwe natuurbrand bij Los Angeles: duizenden geëvacueerd..
- Merlyn Brank (62) Amsterdam 19-1-2025..
- Guno Marlon Brewster (65) Paramaribo 19-1-2025..
- Rusland blijft erbij: ‘OKB is buiten haar boekje gegaan…..
- Kans op matige tot zware onweersbuien..
- “Drill baby Drill”: wat Suriname gaat voelen van de oliepol…..
- Cubaanse ambassade: “Cuba zal winnen ondanks de imperialist…..
- Kerdijk begrijpt late verontwaardiging over salarissen niet..
- Twee uit twee eersteklassers Condor..
- Column: Bodemloze put?..
- Gerold Sewcharan: De NPS heeft rechtzaak tegen het OKB niet…..
- Waterniveau Van Blommesteinstuwmeer naar historisch laag pe…..
- Somohardjo ontkent puinhoop op Binnenlandse Zaken..
- Gajadien: Vp doet onnodige uitspraken over noodtoestand..
- Onthulling tijdens zedenzaak voorganger C.L.: ‘Vicepresiden…..