In aanloop naar de algemene verkiezingen, wordt het binnen de politieke arena in Suriname steeds feller. Partijen wedijveren met elkaar, niet alleen met beleidsvoorstellen, maar ook met scherpe woorden en onderlinge beschuldigingen. Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat deze politieke strijd vaak meer gericht is op persoonlijke aanvallen, dan op concrete oplossingen voor de problemen in het land. Maar wat heeft Suriname nu echt nodig?
De verkiezingscampagnes worden gekenmerkt door harde retoriek, waarbij politieke partijen elkaar voortdurend de maat nemen. In plaats van een inhoudelijk debat over de ontwikkeling van het land, zien we dat scheldpartijen en schandalen, de boventoon voeren. De vraag blijft: hoe effectief is deze aanpak voor een land dat snakt naar economisch herstel en stabiliteit
Een ander onderwerp dat nauwelijks aan bod komt, is de kwestie Tigri. De territoriale kwestie met buurland Guyana blijft een sluimerend probleem, dat op elk moment kan escaleren. Politieke partijen lijken geen duidelijke strategie te hebben om dit diplomatiek of economisch te benaderen. De focus zou meer moeten liggen op hoe Suriname zijn soevereiniteit kan waarborgen zonder onnodige conflicten.
De economie van Suriname verkeert in zwaar weer. De vraag is of de nieuwe regering in staat zal zijn, een economische opleving te realiseren, of dat het land moet wachten op de inkomsten uit gas- en olie-exploratie, die pas in 2028 echt rendement zullen opleveren. Tot die tijd blijft Suriname afhankelijk van leningen en internationale hulp, terwijl de schuldenlast blijft stijgen.
Na de verkiezingen moet de focus liggen op economische stabilisatie, investeringen in infrastructuur en het scheppen van banen.
De nieuwe regering zal moeten zorgen voor een beleid, dat niet afhankelijk is van toekomstige olie-inkomsten, maar dat nu al concrete oplossingen biedt voor armoedebestrijding, onderwijs en gezondheidszorg. Het publiek wil horen hoe partijen deze problemen daadwerkelijk gaan oplossen, in plaats van elkaar verbaal te bevechten in massameetings.
Suriname heeft behoefte aan daadkrachtige en constructieve politiek. De nieuwe regering moet niet alleen dromen verkopen, maar ook een realistisch pad uitzetten voor een stabiele toekomst. De tijd van loze beloftes en politieke spektakels, moet voorbij zijn. De vraag blijft: zullen de politieke leiders deze verantwoordelijkheid op zich nemen?
The post Politieke strijd en economische vooruitzichten: Wat heeft Suriname nodig? ..
- Rasoelandjan Agnes Sabajo-Kadirbaks (78) ‘s-Gravenha…..
- Waltherine Josephine Deul (75) Oosterhout 20-3-2025..
- Venezuela bereikt akkoord met VS over repatriëringsvluchte…..
- Asabina over kandidatenlijst BEP: het is breed gedragen..
- Invalide tante huurt rovers in om nichtje te beroven..
- Column: Appels, peren en bacoven..
- PVP-voorzitter: uitspraak HvJ een mijlpaal in de rechtsgesc…..
- Volleybalsters Livo verrassen Condor..
- Rechter bekijkt beelden brandstichting Vaco..
- Geen vergunning, geen werk: frustratie groot bij boothouder…..
- Asabina: BEP lijst weerspiegelt het nieuwe partij gezicht..
- BEP presenteert dubbel historische DNA-kandidatenlijst..
- President wil eerste betaling studententoelage eind maart..
- VHP heeft haar definitieve kandidatenlijst vastgesteld..
- Paul Somohardjo niet op de PL-lijst; Sally op nummer 11..
- Pertjajah Luhur heeft haar kandidaten gepresenteerd..
- 29 mannen en 22 vrouwen op PL kandidatenlijst..
- Kandidatenlijst PL bekendgemaakt..
- Man veroordeeld voor moord op kleuter in 1982..
- Paul Somohardjo neemt afscheid van politiek..
- 20 juni 2025 uitgeroepen tot eenmalige nationale vrije dag..