In aanloop naar de algemene verkiezingen, wordt het binnen de politieke arena in Suriname steeds feller. Partijen wedijveren met elkaar, niet alleen met beleidsvoorstellen, maar ook met scherpe woorden en onderlinge beschuldigingen. Bestuurskundige August Boldewijn zegt dat deze politieke strijd vaak meer gericht is op persoonlijke aanvallen, dan op concrete oplossingen voor de problemen in het land. Maar wat heeft Suriname nu echt nodig?
De verkiezingscampagnes worden gekenmerkt door harde retoriek, waarbij politieke partijen elkaar voortdurend de maat nemen. In plaats van een inhoudelijk debat over de ontwikkeling van het land, zien we dat scheldpartijen en schandalen, de boventoon voeren. De vraag blijft: hoe effectief is deze aanpak voor een land dat snakt naar economisch herstel en stabiliteit
Een ander onderwerp dat nauwelijks aan bod komt, is de kwestie Tigri. De territoriale kwestie met buurland Guyana blijft een sluimerend probleem, dat op elk moment kan escaleren. Politieke partijen lijken geen duidelijke strategie te hebben om dit diplomatiek of economisch te benaderen. De focus zou meer moeten liggen op hoe Suriname zijn soevereiniteit kan waarborgen zonder onnodige conflicten.
De economie van Suriname verkeert in zwaar weer. De vraag is of de nieuwe regering in staat zal zijn, een economische opleving te realiseren, of dat het land moet wachten op de inkomsten uit gas- en olie-exploratie, die pas in 2028 echt rendement zullen opleveren. Tot die tijd blijft Suriname afhankelijk van leningen en internationale hulp, terwijl de schuldenlast blijft stijgen.
Na de verkiezingen moet de focus liggen op economische stabilisatie, investeringen in infrastructuur en het scheppen van banen.
De nieuwe regering zal moeten zorgen voor een beleid, dat niet afhankelijk is van toekomstige olie-inkomsten, maar dat nu al concrete oplossingen biedt voor armoedebestrijding, onderwijs en gezondheidszorg. Het publiek wil horen hoe partijen deze problemen daadwerkelijk gaan oplossen, in plaats van elkaar verbaal te bevechten in massameetings.
Suriname heeft behoefte aan daadkrachtige en constructieve politiek. De nieuwe regering moet niet alleen dromen verkopen, maar ook een realistisch pad uitzetten voor een stabiele toekomst. De tijd van loze beloftes en politieke spektakels, moet voorbij zijn. De vraag blijft: zullen de politieke leiders deze verantwoordelijkheid op zich nemen?
The post Politieke strijd en economische vooruitzichten: Wat heeft Suriname nodig? ..
- IMF programma na drie zware jaren voorbij..
- Politieagent overlijdt na zware aanrijding..
- Ambtenaren en diplomaten volgen internationale onderhandeli…..
- Toch geen gevecht tussen ‘Bigi Boy’ en Verhoeven..
- Hof van Justitie stelt PVP in het gelijk: Precedent voor re…..
- Guyanese vissers betrapt in Surinaamse en Frans-Guyanese wa…..
- Reactie op de juridische analyse van de heer Hellings..
- PVP kan geen kandidatenlijst samenstellen door beperkte tij…..
- Pensioenfonds Suriname: Deze week correctie foutieve uitbet…..
- NDP verwerpt intimidatie journalist; dringt aan op snel ond…..
- Verkeersmaatregelen op 25 maart wegens indiening kandidaten…..
- Stichting 8 December 1982 veroordeelt intimidatie van journ…..
- Leerkrachten AMS in staking: sommigen hebben al 6 maanden g…..
- Restaurant Week Suriname 2025: ‘Taste in Bloom’ brengt gast…..
- DNL eist dat al haar kandidaten vermogen vastleggen bij de …..
- Medische schendingen: een persoonlijke ervaring..
- EAG Airport officieel geopend voor internationale vluchten..
- Brunswijk: ‘Ik wil zien wat er na 25 mei zal gebeuren’..
- President: IMF programma vandaag succesvol afgesloten..
- VHP geeft ook verklaring uit over incident journalist..
- Leerkrachten van de AMS in staking na uitblijven achterstal…..