Politieke spanning rond Bouterse

Het blijft zorgwekkend dat voormalig president Desi Bouterse en Iwan Dijksteel nog steeds niet zijn gevonden. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukte het belang van het uitvoeren van vonnissen en dat Bouterse zijn straf moet uitzitten zoals door de rechter is bepaald. Dit is cruciaal voor het handhaven van de rechtsstaat in Suriname.
De situatie blijft onduidelijk, en het rechtsgevoel van de bevolking is aangetast, aldus Ramdin. Bouterse en Dijksteel hebben altijd hun onschuld volgehouden en om herziening van hun vonnissen gevraagd, maar deze verzoeken zijn steeds afgewezen.
Na hun veroordelingen in december 2023 zijn er diverse pogingen ondernomen om hen op te sporen, waaronder huisinvallen op 17 januari 2024. Bouterse werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en Dijksteel tot 15 jaar voor hun rol tijdens de Decembermoorden van 1982.
Ondanks dat drie andere veroordeelden zich inmiddels hebben gemeld, blijven Bouterse en Dijksteel voortvluchtig. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie bevestigde dat de autoriteiten alle mogelijke middelen inzetten om hen op te sporen, inclusief internationale samenwerking met bevriende landen.
De zaak is ook politiek beladen, waarbij de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft aangekondigd gratie te willen verlenen aan Bouterse als zij in 2025 weer aan de macht komt. Dit maakt de situatie complexer en toont aan dat de kwestie nog verre van opgelost is.
Op 20 december 2023 werden Desi Bouterse, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel veroordeeld in hoger beroep voor hun rol in de Decembermoorden.