Politieke partijen vragen president integriteit en transparantie verkiezingsproces te waarborgen

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De politieke partijen A20, Perthajah Luhur, BEP, NPS en NDP hebben president Chandrikapersad Santokhi in een brief gevraagd maatregelen te treffen die de integriteit en transparantie van het verkiezingsproces waarborgen. Ze hebben maandag (vandaag) schriftelijk hun bezorgdheid en misnoegen geuit over de gang van zaken bij de kandidaatstelling op 25 maart.ADVERTISEMENT

Volgens de vijf partijen zijn er toen “ernstige en zichtbare misstanden” waargenomen bij diverse hoofdstembureaus. Deze waarnemingen sluiten aan bij eerdere uitspraken, die zijn gedaan door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en het Anti-Fraude Platform (AFP), die hun bezorgdheid ook publiekelijk kenbaar hebben gemaakt.

“De politieke organisaties stellen dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) onvoldoende zichtbaar is en onvoldoende kritisch functioneert”

De partijen wijzen in grote lijnen op de incompetentie bij voorzitters en leden van hoofdstembureaus en halen in de brief concrete voorbeelden aan. De geloofwaardigheid, transparantie en het vertrouwen in het verkiezingsproces is volgens hen ernstig aangetast.

CHS-ondervoorzitter Wendy Jap-A-Joe

Dat zou ook het geval zijn met de integriteit van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Verwezen wordt naar handelingen die ondervoorzitter Wendy Jap A Joe heeft verricht. Op een publieke bijeenkomst van de Abop verrichtte ze in partijkleren handelingen die volgens de politieke partijen de integriteit van het CHS ernstig hebben aangetast.

Volgens hen zijn deze handelingen onverenigbaar met haar functie als ondervoorzitter van het CHS. Geëist wordt dat de leden van het CHS zich onthouden van openlijke partijpolitieke aangelegenheden.

OKB onvoldoende zichtbaar/kritisch

In de brief uiten de partijen op basis van de dubbele kandidaatstellingen hun vermoeden dat er bij de kandidaatstelling vermoedelijk sprake moet zijn geweest van valsheid in geschrifte. Verschillende partijen zijn hiervan het slachtoffer geworden. De politieke organisaties stellen dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) onvoldoende zichtbaar is en onvoldoende kritisch functioneert.

De dringende wijziging van het aantal ressortraadzetels in Moengo in district Marowijne en de data die daarvoor door het Centraal Bureau voor Burgerzaken is gebruikt, zou niet onopgemerkt voorbij moeten zijn gegaan aan het OKB. Deze situatie wordt als “zeer kwalijk” getypeerd, ook omdat er onvoldoende met de politieke partijen hierover is gecommuniceerd.