Politieke organisaties wiens verkiezingsprogramma’s door het BINI Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur met elkaar zijn vergeleken, verschillen in aanpak van de ontwikkeling van offshore olie en gas. Het betreft de partijen A20, ABOP, BEP, DA’91, NDP, NPS, OPTSU, PL en VHP. De programma’s werden vergeleken op een achttal punten.
ADVERTENTIE
A20 benoemt de problematiek van Dutch Disease, en geeft aan dat een technisch kabinet een plan moet formuleren over de besteding van de inkomsten. Tegelijkertijd, heeft de partij naast een Spaar- en Stabilisatiefonds, ook andere fondsen reeds voorgesteld, waarvan een deel bestemd moet worden voor sociale voorzieningen. De aanvullende fondsen staan echter haaks op de doelen van een Spaar- en Stabilisatiefonds.
DA’91 heeft een duidelijke visie over deze sector. Er wordt gesproken over wetgeving voor Local Content, publiek-private samenwerking, en de herziening van de wet Spaar- en Stabilisatiefonds, waarbij onder andere slechts een deel naar de reguliere begroting mag.
Er zijn concrete sectoren geïdentificeerd daarin geïnvesteerd moet worden met de olie- en gasopbrengsten (waaronder gezondheidszorg, veiligheid, en groene energie). Daarnaast worden er nog minimaal 9 andere fondsen opgericht.
ABOP heeft geen duidelijk plan of bestemming aangegeven voor de olie-inkomsten, maar benoemt wel diverse sectoren waarin er geïnvesteerd moet worden. De partij stelt een onafhankelijk spaarfonds voor in plaats van een Spaar- en Stabilisatiefonds, maar het doel van dat fonds is vaag. De NPS besteedt weinig aandacht aan de sector. Er is geen plan voor besteding of beheer van inkomsten, en geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De BEP geeft aan dat het Planbureau zal worden belast met het maken van een plan voor de besteding van de inkomsten. Olie-inkomsten worden niet gezien als dé oplossing voor alle problemen, en de partij heeft in het programma aan te zullen investeren in kleine en middelgrote ondernemingen in diverse andere sectoren. Opvallend genoeg is er geen vermelding van het Spaar- en Stabilisatiefonds.
De NDP heeft geen expliciet plan voor beheer of besteding van de olie- en gasinkomsten, maar stelt economische diversifiëring als doel. Het Spaar- en Stabilisatiefonds wordt wel genoemd, hoewel de investeringen die worden genoemd en de manier waarop de investeringen zullen worden gedaan, impliciet haaks lijkt te staan op het doel van het fonds.
De OPTSU presenteert een probleemanalyse voor de sector, maar poneert oplossingen die niet daarop aansluiten, zoals Local Content Wetgeving. Er is geen duidelijke keus voor investeringen in andere sectoren, of hoe de inkomsten beheerd zullen worden. Het thema is niet zichtbaar in het verkiezingsprogramma van de PL.
Bij de VHP is het thema weinig zichtbaar in het verkiezingsprogramma. Er is geen expliciet plan voor beheer en besteding van de inkomsten, hoewel het programma wel aangeeft dat investering en gedaan moeten worden in landbouw, toerisme en een Klimaatfonds. De verkiezingsprogramma’s werden vergeleken op een achttal punten.
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijn…..
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject…..
- Man ingesloten voor seksueel misbruik minderjarige..
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking..
- Stichting K.A.S.E.K.O. en NVMS verzorgen cursus Skrakidron..
- Screening kandidaten..
- NMA voert kosten in voor MEA-aanvragen per 15 mei..
- Dorpsbestuur Pokigron legt dringende problemen voor aan pre…..
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting 8 mei 2013..
- Capaciteit Campus Village verruimd met oplevering fase 2..
- Geluidsfragment toegeschreven aan Simons blijkt nep..
- President Santokhi: “Word boos op de mensen die u in deze s…..
- Onderzoek naar ernstige milieuverontreiniging gaat door – v…..
- Staatsolie boort twee belangrijke exploratieputten in Blok …..
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg..
- AWJ verschaft duidelijkheid over ontslagproces..
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025..
- Condoleanceregister voor oud-president Jules Wijdenbosch..
- Regels voor stemmen bij volmacht..
- TrackDrip stopt: lokaal streaminginitiatief bezwijkt onder …..