SERIEUS!? / Ivan Cairo
Afgelopen weekend werd Suriname weer opgeschrikt door iets wat nooit normaal mag worden: politiek geweld. In Nickerie werden propagandisten van Optsu aangevallen met een houwer. De dader? Volgens een persbericht van Optsu was het ‘een NDP’er’, want hij droeg een shirt van die partij.ADVERTISEMENT
De verwondingen waren dermate ernstig dat ze in het ziekenhuis moesten worden gehecht. Maar wie is de dader werkelijk? Is hij lid of aanhanger van de NDP? Kan dat zonder meer worden geroepen? Kan de partij er zomaar met de haren bij worden gesleept?
“Laten we als samenleving eisen dat partijen – alle partijen – verantwoordelijkheid nemen voor hun toon, hun communicatie en hun claims”
Wat als het een zwerver, een verward persoon is, die toevallig een paars NDP-shirt droeg, omdat iemand het hem ooit gaf? In Suriname, waar politieke T-shirts vaker als slaapkleding of werktenue in de tuin en op het veld worden gebruikt dan als statement, is het gevaarlijk om zulke directe conclusies te trekken.
We zijn snel met onze oordelen. Te snel. Een daad van geweld wordt onmiddellijk politiek gekleurd. De ene partij wijst naar de andere. De nuance verdwijnt. Terwijl we juist in verkiezingstijd behoedzamer moeten zijn. Want woorden hebben gewicht. Een onjuiste beschuldiging kan woede aanwakkeren, onrust zaaien en een vlam leggen aan een droog bos vol spanningen.
Niemand wint met geweld. Niet de dader, niet het slachtoffer en zeker niet de democratie. Verkiezingen moeten gaan over ideeën, over visie, over debat – niet over messen en houwers. Wanneer we elke schermutseling meteen in een partijhokje stoppen, ondermijnen we de fundamenten van ons samenleven. Dan wordt elke tegenstander een vijand en elke dialoog een strijd.
Optsu heeft het recht om het incident aan te kaarten. Maar laten we als samenleving eisen dat partijen – alle partijen – verantwoordelijkheid nemen voor hun toon, hun communicatie en hun claims. Er is niets mis met scherpe meningsverschillen. Dat is de kern van democratie. Maar de manier waarop we met elkaar omgaan bepaalt de kwaliteit van die democratie.
Terughoudendheid is geboden. Fatsoen dient de norm te zijn én verdraagzaamheid. Laat de politie haar werk doen. Laat het onderzoek feiten boven tafel brengen. En laat de politiek zich richten op waar het écht om gaat: het verbeteren van het leven van mensen.
Er mogen verschillen zijn. Sterker nog, die zijn noodzakelijk. Maar laten we zorgen dat de strijd om de macht nooit de menselijke waardigheid verliest. Laat deze campagne een vreedzame zijn. Eén waarin politici, hun partijen en propagandisten de kiezers met woorden overtuigen, niet met wapens.
ivancairo@yahoo.com
- Clementia Eugene promoveert op baanbrekend onderzoek naar k…..
- “Inflatie in twee jaar gedaald van 65% naar 5,8%”..
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen..
- Hoofdstembureaus getraind voor verkiezingsdag..
- OWC moet leslokalen en woonhuis Nieuw-Aurora ontruimen..
- Rust wedergekeerd tussen belangengroepen Centrale Markt..
- Regering presenteert Beleidsplan 2025–2030 voor Mensen met …..
- Historische gronden onder druk: bewoners Paraplantages in o…..
- VLS schrijft geschiedenis met kandidatuur Henk Plein..
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden..
- Politiebericht over 21-jarige bromfietser die overleden is …..
- Familieruzie tussen broers escaleert..
- Kandidaat-paus geliefd in Filipijns stadje, ‘maar progressi…..
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking..
- Kwestie Atompai door NPS onderzocht..
- 21-jarige bromfietser overleeft aanrijding niet..
- Amafo breekt lans voor militairen..
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te gelo…..
- Santokhi: van Dijk-Silos liet mij in de steek bij opzetten …..
- Maya Parbhoe ontmaskerd!..
- Minister Ramadhin: schuld bij Finabank afgelost voor voortg…..