Door aanhoudende politieke bemoeienis bij luchtvaartmaatschappijen worden groei en winstgevendheid ernstig belemmerd. Dit probleem is duidelijk zichtbaar bij luchtvaartmaatschappijen in Afrika en het Caribisch gebied. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) vormt hierop geen uitzondering. De constructie van staatseigendom in de luchtvaart lijkt geen succesvol model.
Luchtvaart is een essentiële factor in economische ontwikkeling, maar de huidige situatie bij de SLM is al jarenlang ongezond. Wat het bedrijf zou moeten doen, is nieuwe trajecten uitzetten en uitbreiden. Dit stelt luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky in een gesprek met Radio ABC.
Chlumecky, die ervaring heeft opgedaan bij verschillende luchtvaartmaatschappijen, signaleert dezelfde zorgwekkende patronen bij de SLM. Het uitblijven van financiële rapportages noemt hij een ernstige tekortkoming.
Om nieuwe markten te betreden, zou de SLM moeten beschikken over meer vliegtuigen. Met slechts twee Boeing 737-toestellen is het vrijwel onmogelijk om winstgevend te opereren, aldus Chlumecky. De huidige hoge kostenstructuur en de beperkte vloot maken het behalen van winst een grote uitdaging. Het antwoord daarop is een uitbreiding van zowel de vliegroutes als de vloot.
Een goed functionerende luchtvaartmaatschappij zou minstens zeven tot acht toestellen in eigen beheer moeten hebben, wat de inkomsten significant zou verhogen en de afhankelijkheid van belastinggeld zou verminderen. Chlumecky benadrukt dat de SLM dringend behoefte heeft aan een ervaren ‘turnaround-specialist’.
Het aantrekken van een bekwame CEO kan het bedrijf eerst naar een break-even punt brengen, vervolgens winstgevend maken en uiteindelijk zelfvoorzienend laten opereren. Dit zou de US$ 24 miljoen subsidie die het bedrijf jaarlijks ontvangt, effectiever laten renderen. Chlumecky verklaarde dat hij dit plan heeft voorgelegd aan president Santokhi, maar tot nu toe geen reactie heeft ontvangen.
De luchtvaartdeskundige stelt verder dat privatisering van de SLM een mogelijke oplossing kan zijn, of een joint venture waarbij een strategische partner een minderheidsbelang van 49 procent neemt. Volgens Chlumecky is echter een aanzienlijke financiële injectie nodig om de schulden af te lossen en de groeiplannen te realiseren – kapitaal dat Suriname momenteel niet heeft. Hoewel potentiële partners interesse tonen, willen zij pas instappen zodra het bedrijf financieel gezond is.
- ROS-directeur Boejoekoe: “Gesprekken met bond nodig om werk…..
- Boldewijn: ‘Onderminister mag minister niet controleren…..
- Guyana neemt Suriname als voorbeeld om malaria te eliminere…..
- Brandweer in Nickerie voor vuurwerkbewustwording..
- Workshop voor finalisering verkeersveiligheidsplan..
- VIDS eist transparantie in bauxietproject West-Suriname van…..
- Suriname en EU praten over wederzijdse betrekkingen..
- Nog een termijn als manager voor Marijke Mangal bij FVO..
- Tweede Kamer vraagt om Suriname aan te spreken over betrokk…..
- Uit vrije wil..
- Dc Saramacca trapt op zere teen politie..
- Vader krijgt 30 jaar celstraf voor levend verbranden 17-jar…..
- “Wij van de ABOP gaan dit niet accepteren!”..
- Franse regering gevallen: chaos in politiek instabiel Frank…..
- Toename hiv baart Volksgezondheid zorgen: binnenkort bewust…..
- Franse autoriteiten ontmantelen opnieuw drugsnetwerk met Su…..
- Ontroerend moment bij aansteken lichten reuzenkerstboom..
- Tweedaagse workshop gericht op strategisch plan voor verkee…..
- Surinaamse voetbalsters ook langs Saint Vincent en de Grena…..
- Suriname en EU versterken samenwerking tijdens 11de Partner…..
- Onderminister Ramsukul doet afstand van particulier bedrijf..