Politieke inmenging bij verkiezingen onacceptabel, stelt Onafhankelijk Kiesbureau

PARAMARIBO – Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) slaat alarm over politieke inmenging door verkiezingsfunctionarissen. Volgens het orgaan vormt dit een ernstige bedreiging voor de integriteit van het verkiezingsproces en kan het de rechtsgeldigheid van de verkiezingen op 25 mei 2025 in gevaar brengen.

In een verklaring benadrukt het OKB dat verkiezingsfunctionarissen te allen tijde neutraal en onafhankelijk moeten opereren. Iedere vorm van politieke betrokkenheid of vereenzelviging met politieke partijen is volgens het bureau ontoelaatbaar en ondermijnt het vertrouwen in het democratisch proces. Het OKB verwijst specifiek naar meerdere incidenten waarbij functionarissen van verkiezingsorganen zich politiek hebben uitgelaten of actief hebben deelgenomen aan partijactiviteiten. Onder hen zijn drie voormalige districtscommissarissen en directieleden van het ministerie van Binnenlandse Zaken.ADVERTISEMENT

Ondanks eerdere waarschuwingen en verzoeken aan de deken van de districtscommissarissen en de president om bewustwording te creëren rond belangenverstrengeling, werd hieraan geen gehoor gegeven. Het OKB zag zich daarom genoodzaakt maatregelen te treffen, wat leidde tot het wegnemen van belangenconflicten en – waar nodig – ontheffing uit functie.

Een recent geval betreft Wendy Jap-A-Joe, ondervoorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Zij nam op 23 maart actief en zichtbaar deel aan het partijcongres van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) in Ballroom Prince. Volgens het OKB is daarmee haar objectiviteit als verkiezingsfunctionaris in het geding. “Zij heeft zich niet neutraal opgesteld en openlijk een politieke voorkeur getoond, ondanks herhaalde waarschuwingen van het OKB,” aldus de verklaring.

Het OKB stelt dat een dergelijke dubbele rol – verkiezingsfunctionaris én politiek actief – in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur, neutraliteit en onafhankelijkheid. Deze normen zijn verankerd in de Kiesregeling, het staatsrechtelijk systeem van Suriname en internationale democratische standaarden.

Tot slot heeft het OKB de president, in zijn hoedanigheid als constitutioneel waarborger van vrije en eerlijke verkiezingen, verzocht om op te treden en de nodige maatregelen te nemen ter bescherming van de integriteit, transparantie en legitimiteit van het verkiezingsproces.