Met minder dan honderd dagen te gaan voor de algemene vrije en geheime verkiezingen, is de Surinaamse politieke arena in een soort beroering, door het schandaal rond de gronduitgifte aan de stichting van minister Delano Landvreugd. Inmiddels is besloten, het perceel dat eerder was toegewezen aan de Stichting Excellence Topsport Talentschool, opnieuw in de boezem van de staat te brengen. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien, schuwt geen harde woorden en wil niet één, maar drie ministers naar huis sturen: Landvreugd, Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer) en Uraiqit Ramsaran (Sociale Zaken en Volkshuisvesting).
Dat het Surinaamse grondbeleid al decennialang een broeinest is van misstanden, vriendjespolitiek en onrechtvaardigheid, staat vast. Dat ministers die zich schuldig maken aan zulke dubieuze handelingen moeten worden aangepakt, is meer dan logisch. Maar kunnen we het ons veroorloven, om in deze fase zomaar een minister van Binnenlandse Zaken te vervangen? Zeker nu Landvreugd bezig is met een inhaalslag en er veel hervormingen op zijn bord liggen. De timing van deze discussie roept daarom vragen op. Over de rol van minister Vorswijk is weinig twijfel; haar beleid rond gronduitgifte heeft herhaaldelijk geleid tot kritiek en vermoedens van misstanden. Maar Landvreugd vervangen op dit moment? Dat is een ingrijpende beslissing, die de politieke stabiliteit en verkiezingslogistiek in gevaar kan brengen. Binnenlandse Zaken speelt een sleutelrol in de organisatie van de verkiezingen die over ongeveer drie maanden moeten plaatsvinden. Het ministerie is belast met de kiezersregistratie, het opstellen van de kiezerslijsten en de logistiek rond de stembusgang. Een plotselinge wisseling van de wacht kan leiden tot vertragingen en chaos. Is dat een risico dat we willen nemen zo kort voor de verkiezingen?
Gajadien zegt dat zijn normen van moraal en ethiek hoog liggen, en dat is een nobel uitgangspunt. Maar in de politiek gaat het niet alleen om principes; het gaat ook om timing en strategisch inzicht. Dit lijkt eerder een beweging, om politieke tegenstanders op het laatste moment uit te schakelen, dan een daad van rechtvaardigheid. Een ding is zeker: politieke functionarissen die in de fout gaan, moeten ter verantwoording worden geroepen. Maar laten we niet naïef zijn. In de aanloop naar de verkiezingen spelen er altijd politieke belangen. De vraag is: Is dit een strijd voor rechtvaardigheid, of gewoon een slimme of griezelige politieke zet?
The post POLITIEKE CRISIS OF VERKIEZINGSSTRATEGIE? ..
- Weer diverse overtredingen tijdens ECD-controle in Paramari…..
- Cuba is jaarlijks ruim USD 300 miljoen kwijt aan import van…..
- Kamlesh Ganesh nieuwe directeur VSB..
- Frank Cameron Centrum viert 40-jarig jubileum te midden van…..
- Reactie op ‘Bestuursleden SBB dringen aan op ontslag …..
- KPS: Afsluiting kruisingsvlak Van ‘t Hogerhuysstraat en Ind…..
- Kamlesh Ganesh nieuwe directeur van de VSB..
- ECD: Vervallen noodles vernietigd; haperende kassasystemen …..
- Kantonrechter veroordeelt 69-jarige oma voor drugs en overt…..
- Minister Mathoera wil sterker en effectiever defensiesystee…..
- Overwegend bewolkt met af en toe buien..
- Inbreker in verzekering gesteld..
- 25-jarige opgepakt na zware mishandeling..
- Cuba vraagt niet-essentiële werknemers om thuis te blijve…..
- Haai bijt beide handen van toeriste eraf..
- Lesly Glenn Stuger (69) Amsterdan 6-2-2025..
- Georgetina Emelina Muntslag (88) Amsterdam 14-2-2025..
- A20, DOE en PRO: Volk moet afrekenen met oude politiek..
- Succesvolle afronding IMF-programma in zicht..
- Meteodienst: Af en toe droge en zonnige momenten..
- Bromfietser laat leven bij aanrijding Martin Luther Kingweg..