Met minder dan honderd dagen te gaan voor de algemene vrije en geheime verkiezingen, is de Surinaamse politieke arena in een soort beroering, door het schandaal rond de gronduitgifte aan de stichting van minister Delano Landvreugd. Inmiddels is besloten, het perceel dat eerder was toegewezen aan de Stichting Excellence Topsport Talentschool, opnieuw in de boezem van de staat te brengen. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien, schuwt geen harde woorden en wil niet één, maar drie ministers naar huis sturen: Landvreugd, Dinotha Vorswijk (Grondbeleid en Bosbeheer) en Uraiqit Ramsaran (Sociale Zaken en Volkshuisvesting).
Dat het Surinaamse grondbeleid al decennialang een broeinest is van misstanden, vriendjespolitiek en onrechtvaardigheid, staat vast. Dat ministers die zich schuldig maken aan zulke dubieuze handelingen moeten worden aangepakt, is meer dan logisch. Maar kunnen we het ons veroorloven, om in deze fase zomaar een minister van Binnenlandse Zaken te vervangen? Zeker nu Landvreugd bezig is met een inhaalslag en er veel hervormingen op zijn bord liggen. De timing van deze discussie roept daarom vragen op. Over de rol van minister Vorswijk is weinig twijfel; haar beleid rond gronduitgifte heeft herhaaldelijk geleid tot kritiek en vermoedens van misstanden. Maar Landvreugd vervangen op dit moment? Dat is een ingrijpende beslissing, die de politieke stabiliteit en verkiezingslogistiek in gevaar kan brengen. Binnenlandse Zaken speelt een sleutelrol in de organisatie van de verkiezingen die over ongeveer drie maanden moeten plaatsvinden. Het ministerie is belast met de kiezersregistratie, het opstellen van de kiezerslijsten en de logistiek rond de stembusgang. Een plotselinge wisseling van de wacht kan leiden tot vertragingen en chaos. Is dat een risico dat we willen nemen zo kort voor de verkiezingen?
Gajadien zegt dat zijn normen van moraal en ethiek hoog liggen, en dat is een nobel uitgangspunt. Maar in de politiek gaat het niet alleen om principes; het gaat ook om timing en strategisch inzicht. Dit lijkt eerder een beweging, om politieke tegenstanders op het laatste moment uit te schakelen, dan een daad van rechtvaardigheid. Een ding is zeker: politieke functionarissen die in de fout gaan, moeten ter verantwoording worden geroepen. Maar laten we niet naïef zijn. In de aanloop naar de verkiezingen spelen er altijd politieke belangen. De vraag is: Is dit een strijd voor rechtvaardigheid, of gewoon een slimme of griezelige politieke zet?
The post POLITIEKE CRISIS OF VERKIEZINGSSTRATEGIE? ..
- President neemt deel aan 48ste Caricom Staatshoofden Vergad…..
- Hernhutterstraat overbelast: verkeer- en gezondheidsrisico’…..
- Bhikharie geschokt door aanwezigheid King bij ABOP-manifest…..
- Minister Mathoera: ‘Mijn doel is Suriname te dienen’..
- Amafo terug naar ABOP, sluit zich aan bij strijd tegen armo…..
- VLS stopt onderhandelingen met OPSTU..
- Tropenbos Suriname focust dit jaar verder op versterking va…..
- Justitiële delegatie Curaçao volgt inkijkstage bij Juspol..
- VK biedt Oekraïne vredestroepen aan, Europese vastberadenhe…..
- Jongen loopt hoofdwond op na speelse ruzie met broer..
- Drie verdachte van diefstal gascilinders aangehouden..
- Bromfietser die in verboden rijrichting rijdt gewond na aan…..
- Rechtszaak cocaïnesmokkel in SLM-Toestel voortgezet..
- Zestiger omgekomen bij brand..
- TotalEnergies start nieuwe exploratieboring bij Blok 64 in …..
- Onzekerheid over import Braziliaans vee..
- Surinaamse U-17 voetbalselectie ontbreekt op CONCACAF-toern…..
- Eerste Kinderoncologie Unit officieel geopend in AZP..
- Kind (5) veroorzaakt woningbrand door te spelen met aanstek…..
- Het herstelprogramma van Suriname in perspectief..
- IMF aan Suriname: nu op dieet en hou discipline aan..