Politiek spel

MET HET TERUGTREDEN uit de samenwerking met NDP van Nieuw Suriname (NS) en Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) die woensdag een samenwerking zijn aangegaan met Abop is een nieuwe dimensie toegevoegd aan de opmars naar de verkiezingen van mei 2025. De samenwerking heeft amper drie maanden geduurd. ‘Ongeduld blijkt een rol te hebben gespeeld bij het uittreden.
Dat NDP-hoofdbestuurslid Djojobesari, breekt met de partij is tekenend voor de interne strubbelingen waarmee ze vanaf de verkiezingsnederlaag in mei 2020 worstelt. Ondanks dat onlangs een nieuwe voorzitter, Jennifer Geerlings-Simons is gekozen is de rust niet weergekeerd. Verschillende facties proberen zoveel mogelijk invloed te krijgen in aanloop naar de stembusgang.

De vraag rijst of er tussen juni en nu iets wezenlijks is verbeterd aan het mede door Abop uitgevoerde regeringsbeleid, dat heeft gemaakt dat NS en PDO een ommezwaai hebben gemaakt

Met de beoogde samenwerking met HVB, PDO en NS, een wens van de nu voortvluchtige ex-NDP-voorzitter Desi Bouterse zou de spoeling dun zijn geworden, voor het positioneren van mensen op de kandidatenlijst. Dat PDO en NS uitgerekend met een regeringspartij gaan samenwerken die zij drie maanden geleden nog verantwoordelijk hielden voor de volgens hun belabberde financieel-economische en sociaal-maatschappelijke situatie in het land, is verbazingwekkend.
“In het besef dat de samenleving grote behoefte heeft aan politieke leiders die nationaal belang voorrang geven boven individueel- en groepsbelang, en dat een duurzame brede samenwerking betere voorwaarden schept voor politieke stabiliteit, vooral in het huidige klimaat van sociale- en economische neergang”. Dit staat in het convenant dat in juni is getekend tussen de NDP,  Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB), NS en PDO.
“De totale ontreddering van de samenleving op vrijwel elk vlak en gebied, de vele schandalen en de beleidsblunders die het vertrouwen van burgers in politiek en bestuur ernstig hebben ondermijnd, het rampzalige financieel-economisch beleid waardoor de schuldenlast en de totale schuld van het land tijdens deze regeerperiode ernstig zijn toegenomen en de schuldenlast is geschoven naar de volgende regering en toekomstige generaties,” zijn enkele zaken die ook in het convenant staan en die geleid hebben tot de bundeling van de vier partijen.
De volgende passage stond eveneens in het convenant: “De ernstige verarming vanwege het kil en onevenwichtig gevoerde IMF-beleid waardoor de regering systematisch haar staatszorgplicht conform de artikelen 4, 24, 36 en 51 van de grondwet, verzaakt. Het feit dat Suriname anno 2024 op de wereldranglijst van arme landen tot het zesde armste land behoort, terwijl ons land in 2019 nog op de 46ste plaats stond, geeft een beeld van hoever wij als land zijn afgegleden.”
De vraag rijst of er tussen juni en afgelopen woensdag iets wezenlijks is verbeterd aan het mede door Abop uitgevoerde regeringsbeleid, dat heeft gemaakt dat NS en PDO een ommezwaai hebben gemaakt en nu onder de paraplu van een van de partijen die ze verantwoordelijk hielden voor het wanbeleid gaan samenwerken. NS en PDO zijn de samenleving, maar vooral hun achterban een aanvaardbare verklaring schuldig. Met hun ommezwaai boeten deze partijen in aan geloofwaardigheid. Of gaat het bij hun leiders alleen maar om hun positie op de kandidatenlijst bij de aanstaande verkiezingen veilig te stellen?