Politiek-analist Hardeo Ramadhin, die te gast was in het TV-programma Suriname Kiest op ., heeft aan de hand van data een uiteenzetting gegeven over het verloop van de verkiezingen vanaf het jaar 1991 tot heden. In totaal doen 14 politieke partijen mee aan de komende verkiezingen, maar Ramadhin focust zich in de analyse slechts op de 7 grootste politieke partijen op dit moment: de VHP, NDP, NPS, ABOP, PL, A20 en de BEP. Waar het in 2020 voor enkele van deze partijen mogelijk was om “goedkope zetels” te vergaren zal deze met het evenredigheidsstelsel afgelopen zijn.
Door Claudiõ Draibas en Iwan Brave | Interview onderaan het artikel
Sommige partijen zullen nooit het aantal kiezers kunnen halen. Dus zullen ze een grote terugval hebben in het aantal zetels. En zullen andere partijen juist voordelig vanaf komen. Ramadhin geeft niet aan hoeveel zetels de VHP zal behalen, maar zijn analyse is dat zij ondanks het ‘family and friends’ beleid, de grootste Javaanse partij is. Dus ook etnisch gezien een vooruitgang.
Verder wenst hij over de laatst gehouden opiniepeiling geen uitspraken te doen omdat hij vindt dat slechts twee gerenommeerde bureaus in Suriname – het IDOS en NIKOS – bevoegd zijn uitspraken te doen over het verloop van de verkiezingen. Zij zouden vaak vrij accuraat zijn geweest met hun prognoses. De resterende 7 partijen zijn volgens hem te verwaarlozen, vooral de nieuwe partijen die voor het eerst meedoen met de verkiezingen hoeven niet te rekenen op veel stemmen. Er zijn 500-600 stembureaus: willen zij een kans maken dan zullen zij hierop moeten werken. Als zij 10 stemmen per stembureau krijgen, hebben ze ongeveer 6000 stemmen die nodig zijn voor 1 zetel. Halen zij dit niet, dan moeten ze weer 5 jaren wachten.
Zoals het er nu uitziet is er bij de statistieken weinig verschil tussen 2020 en 2025. Er komen slechts 20.000 kiezers bij. Op basis hiervan gelooft Ramadhin niet in een grote verschuiving van het kiespatroon. Surinamers gaan gedisciplineerd rond de 73% stemmen en het stemgedrag verandert niet van de een op de andere dag.
- Kapitein van Coeroeni: “President Santokhi behandelt ons al…..
- Politie onderzoekt onregelmatigheden bij verstrekking oproe…..
- Staatsbegrafenis gewezen president Jules Albert Wijdenbosch..
- Ex-vriendin steekt ex vriend..
- SPWE rondt training Basis Ondernemerschap succesvol af..
- Oplevering nieuw gebouw campus village betekent geen uitbre…..
- Akiemboto daagt Brunswijk uit voor nationaal debat..
- Baasaron gaf Bondru toestemming om foto te gebruiken voor b…..
- Para-plantages protesteren tegen bezoek president Santokhi..
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS e…..
- Animatieprogramma ‘Mi tori’: Over identiteit en het durven …..
- ROMMEL OPRUIMEN..
- Meer dan 1400 ordehandhavers getraind voor veilige en orden…..
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag..
- President Santokhi in dialoog met strategische beroepsgroep…..
- Paus roept op tot vrijlating journalisten bij eerste ontmoe…..
- Gisla Marie Blankendal (75) Paramaribo 7-5-2025..
- zuster Rita Norine Arceluz Sarduy-Harry (71) Den Haag 8-5-…..
- Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder voorui…..
- Khudabux: vanwege partijdigheid ging Baitali in beroep bij …..
- Van militair tot kapper: samenleving spreekt president tijd…..