Politiek-analist Hardeo Ramadhin, die te gast was in het TV-programma Suriname Kiest op ., heeft aan de hand van data een uiteenzetting gegeven over het verloop van de verkiezingen vanaf het jaar 1991 tot heden. In totaal doen 14 politieke partijen mee aan de komende verkiezingen, maar Ramadhin focust zich in de analyse slechts op de 7 grootste politieke partijen op dit moment: de VHP, NDP, NPS, ABOP, PL, A20 en de BEP. Waar het in 2020 voor enkele van deze partijen mogelijk was om “goedkope zetels” te vergaren zal deze met het evenredigheidsstelsel afgelopen zijn.
Door Claudiõ Draibas en Iwan Brave | Interview onderaan het artikel
Sommige partijen zullen nooit het aantal kiezers kunnen halen. Dus zullen ze een grote terugval hebben in het aantal zetels. En zullen andere partijen juist voordelig vanaf komen. Ramadhin geeft niet aan hoeveel zetels de VHP zal behalen, maar zijn analyse is dat zij ondanks het ‘family and friends’ beleid, de grootste Javaanse partij is. Dus ook etnisch gezien een vooruitgang.
Verder wenst hij over de laatst gehouden opiniepeiling geen uitspraken te doen omdat hij vindt dat slechts twee gerenommeerde bureaus in Suriname – het IDOS en NIKOS – bevoegd zijn uitspraken te doen over het verloop van de verkiezingen. Zij zouden vaak vrij accuraat zijn geweest met hun prognoses. De resterende 7 partijen zijn volgens hem te verwaarlozen, vooral de nieuwe partijen die voor het eerst meedoen met de verkiezingen hoeven niet te rekenen op veel stemmen. Er zijn 500-600 stembureaus: willen zij een kans maken dan zullen zij hierop moeten werken. Als zij 10 stemmen per stembureau krijgen, hebben ze ongeveer 6000 stemmen die nodig zijn voor 1 zetel. Halen zij dit niet, dan moeten ze weer 5 jaren wachten.
Zoals het er nu uitziet is er bij de statistieken weinig verschil tussen 2020 en 2025. Er komen slechts 20.000 kiezers bij. Op basis hiervan gelooft Ramadhin niet in een grote verschuiving van het kiespatroon. Surinamers gaan gedisciplineerd rond de 73% stemmen en het stemgedrag verandert niet van de een op de andere dag.
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar..
- Annand Jagesar waarschuwt voor risico’s bij olie-exploitati…..
- Tyrone Spong verliest bij rentree..
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)..
- Brunswijk baseert groei ABOP op aantal mensen dat zijn kabi…..
- Veertig participeren in cursus Sportadministratie..
- Stemmen bij volmacht alleen onder strikte voorwaarden mogel…..
- Kwijtschelding schulden van burgers aan SWM in Vredenburg..
- Man mishandeld en beroofd door gewapende verdachten in Comm…..
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht..
- Suriname zet in op export biologisch geteelde ananas: ‘We z…..
- Verdachte milieuverontreiniging Stuwmeergebied voorlopig op…..
- Oud-president Wijdenbosch wordt zaterdag begraven..
- Kort geding over CHof-uitspraak auteursrechten ingetrokken..
- Bewoner en kleinkinderen ontsnappen aan woningbrand..
- Kelvin Koniki wordt morgen toegelaten tot De Nationale Asse…..
- Personeel PCS weer aan het werk na uitbetaling achterstalli…..
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsd…..