Politiek-analist Hardeo Ramadhin, die te gast was in het TV-programma Suriname Kiest op ., heeft aan de hand van data een uiteenzetting gegeven over het verloop van de verkiezingen vanaf het jaar 1991 tot heden. In totaal doen 14 politieke partijen mee aan de komende verkiezingen, maar Ramadhin focust zich in de analyse slechts op de 7 grootste politieke partijen op dit moment: de VHP, NDP, NPS, ABOP, PL, A20 en de BEP. Waar het in 2020 voor enkele van deze partijen mogelijk was om “goedkope zetels” te vergaren zal deze met het evenredigheidsstelsel afgelopen zijn.
Door Claudiõ Draibas en Iwan Brave | Interview onderaan het artikel
Sommige partijen zullen nooit het aantal kiezers kunnen halen. Dus zullen ze een grote terugval hebben in het aantal zetels. En zullen andere partijen juist voordelig vanaf komen. Ramadhin geeft niet aan hoeveel zetels de VHP zal behalen, maar zijn analyse is dat zij ondanks het ‘family and friends’ beleid, de grootste Javaanse partij is. Dus ook etnisch gezien een vooruitgang.
Verder wenst hij over de laatst gehouden opiniepeiling geen uitspraken te doen omdat hij vindt dat slechts twee gerenommeerde bureaus in Suriname – het IDOS en NIKOS – bevoegd zijn uitspraken te doen over het verloop van de verkiezingen. Zij zouden vaak vrij accuraat zijn geweest met hun prognoses. De resterende 7 partijen zijn volgens hem te verwaarlozen, vooral de nieuwe partijen die voor het eerst meedoen met de verkiezingen hoeven niet te rekenen op veel stemmen. Er zijn 500-600 stembureaus: willen zij een kans maken dan zullen zij hierop moeten werken. Als zij 10 stemmen per stembureau krijgen, hebben ze ongeveer 6000 stemmen die nodig zijn voor 1 zetel. Halen zij dit niet, dan moeten ze weer 5 jaren wachten.
Zoals het er nu uitziet is er bij de statistieken weinig verschil tussen 2020 en 2025. Er komen slechts 20.000 kiezers bij. Op basis hiervan gelooft Ramadhin niet in een grote verschuiving van het kiespatroon. Surinamers gaan gedisciplineerd rond de 73% stemmen en het stemgedrag verandert niet van de een op de andere dag.
- Maya de Lacoste: ‘Een moeder is alles voor een kind’..
- Familieconflict tussen tante en nichtje eindigt op politieb…..
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedrag…..
- CHAN PROBEERT OOK JONGEREN TE STRIKKEN..
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen..
- Afgerond Makandra-project moet exportpositie Suriname verst…..
- Verkiezingsdebat Suriname 2025: politieke partijen klaar vo…..
- Wat moet er veranderen?..
- ‘Aan de kracht achter onze samenleving’..
- Mathoera overweegt stap naar hoogste ambt: “Suriname heeft …..
- OLIE ALS ONZE REDDING..
- Gratis menstruatieproducten voor meisjes van 12 tot 18 jaar..
- Regen en onweer op Moederdag..
- Oplevering volledig gerenoveerde RGD-polikliniek in Tijgerk…..
- Mr Suriname Faizel Pinas keert als prof terug..
- Achter de gesloten deuren van het conclaaf: hoe topfavoriet…..
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilij…..
- Afscheid van ‘Oom Jules’: een man van visie, mo…..
- Olie Guyana raakt veel sneller op dan gedacht..
- Shanti Venetiaan stopt als AdekUS-voorzitter..
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken..