Politie arresteert verdachte oplichter en afperser na aangifte van winkeliers

Op 16 mei 2023 heeft de politie van het bureau Santoboma de verdachte N.A. (38) op zijn woonadres aan de Doergastraat opgespoord en aangehouden. De aanhouding volgde op aangiftes van twee winkeliers, gevestigd aan de Mawakaboweg en de Welgedacht A-weg, die het slachtoffer werden van oplichting en afpersing door een onbekende man.
De verdachte deed zich voor als ambtenaar van de Economische Controle Dienst (ECD) en beschuldigde de winkeliers van de verkoop van illegale sigaretten. Hij dwong hen om geldbedragen in Surinaamse dollars te betalen om te voorkomen dat hun winkelvergunning werd ingetrokken. Daarbij toonde de verdachte zijn vuistvuurwapen, wat de winkelier aan de Mawakaboweg duidelijk kon zien. Omdat ze op dat moment niet veel geld in kas had, ging de verdachte akkoord met een lager bedrag en vertrok.
Vervolgens bezocht de verdachte het winkelpand aan de Welgedacht A-weg, maar deze winkelier trapte niet in zijn verhaal, waardoor hij zonder succes vertrok. Na onderzoek en het bekijken van camerabeelden identificeerden de politieagenten de verdachte N.A. en het voertuig waarmee hij de winkels had bezocht.
Hij werd opgespoord en aangehouden op zijn woonadres. Het vuistvuurwapen van de verdachte, die een penitentiair ambtenaar blijkt te zijn, is in beslag genomen door de politie.
Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte N.A. in verzekering gesteld.