Polemiek in de zorg

ER IS DE afgelopen dagen een discussie ontstaan waarbij de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) de uitspraak deed dat 65 procent van het zorgbudget in de afgelopen vijf jaar naar enkele specialisten is gegaan. De specialisten voelden zich geroepen in te gaan.

Opvallend is dat de VES een analyse doet op basis van beschikbare cijfers en de specialisten daar niet diep op ingaan door meer duidelijkheid te geven met hun eigen cijfers. Zeggen dat iets niet waar is, maakt het niet direct per definitie onwaar.ADVERTISEMENT

Samen de problemen doorpraten en oplossingen zoeken zou het land veel meer helpen

Vanuit de media is de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin vaker gevraagd om transparantie. Hij geeft daar uiting aan door bij elke gelegenheid die hem wordt geboden een lijst met apparatuur dat is aangeschaft op te noemen. Van de hypermoderne niersteenvergruizer tot wasmachines voor de Medische Zending; als een goed geoefend versje floept het er bij elke gelegenheid uit.

En het is inderdaad een fortuin dat met leningen, schenkingen, donaties en eigen middelen is gefinancierd. Toch lijkt het beleid op een aantal gebieden te falen. En belangrijk daarbij zijn transparantie, structuur van de zorg, de aanleveringsketen van verbruiksartikelen en het beloningssysteem van verpleegkundigen. Daar begint de minister zelden of nooit over, terwijl daar de grote uitdagingen liggen.

De VES schrijft in haar analyse dat ze uit beschikbare cijfers de conclusie trekt dat 65 procent van het zorgbudget aan specialisten wordt besteed. De vraag is waar zijn de cijfers van bijvoorbeeld actoren als het Staatsziekenfonds, die dit moeten logestraffen? De minister zegt wel dat hij jaarverslagen heeft, maar hij toont ze niet. Daaruit zou namelijk kunnen blijken of de VES het aan het rechte eind heeft of niet.

Opvallend is dat de Zorgautoriteit maar niet komt. Deze zou juist door middel van data-analyse en behandelpatronen binnen de zorg moeten nagaan welk tarief wel en wel tarief niet rechtvaardig is, hoe de structuur in de zorg in te bouwen en checks and balances toe te passen. Ook de Zorgraad is nu maar marginaal in beeld. Nu praat de minister over een traject van vijf tot zeven jaar om de Zorgautoriteit, die binnen deze regeertermijn zou moeten worden benoemd, mogelijk te implementeren.

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) valt erover dat de VES zegt dat de specialisten de minister van Financiën en Planning onder druk zetten en dat die daarom elke keer weer toegeeft. Ze zegt dat dat niet het geval is. Maar wie kan ontkennen dat het wel de burger is die elke keer te maken krijgt met een stremming van de dienstverlening wanneer artsen en specialisten weer eens overhoopliggen met de verzekering. Dit terwijl geen enkele verzekerde dan korting krijgt op de premie terwijl betaald is voor dienstverlening.

Er is veel meer krom in de zorg, maar het zou een begin van een oplossing kunnen zijn als de VES, de VMS (specialisten) en het ministerie van Volksgezondheid samen kunnen kijken naar oplossingen. De polemiek in de media is leuk, maar daarmee is nog geen enkele handeling in de zorg gepleegd. Samen de problemen doorpraten en oplossingen zoeken, zou het land veel meer helpen.