Pleidooi voor productie karbouwmelk

31/03/2021 21:12 – Amanda Palis

 
PARAMARIBO – De studierichting Agricultuur en Gezondheid die in 2017 door het Polytechnisch College (PTC) is ingesteld heeft vorige week de eerste bachelor afgestudeerde in Animal Production & Health Technology afgeleverd. Jose Tammenga behaalde haar graad bachelor of applied technology nadat ze de haalbaarheidsstudie had gepresenteerd over productie in Suriname van melk van de waterbuffel of karbouw. “Dit dier, dat groter is dan de koe, is hier niet heel bekend en heeft bij de veeteeltboeren een slechte reputatie. Het wordt vaak gezien als onhandelbaar en boeren noemen het melken een uitdaging.”
Tammenga stelt in haar onderzoek dat de karbouw veel potentie heeft om voldoende melk te produceren. “Ten opzichte van de melk van de koe, vertoont die van de karbouw een veel hogere voedingswaarde en dit dier produceert veel betere kwaliteit melk.” Ze zegt verder dat het onhandelbare karakter van het dier geen onoverkomelijk probleem hoeft te zijn. “Als we het van kleins af aan kweken is het wel tam te krijgen. Zelf heb ik een karbouw moeten melken bij het verzamelen van mijn gegevens en is dat aardig gelukt.”

De karbouwpopulatie in Suriname is toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. “In 1974 hadden we er rond de 280 en in 2020 waren het er rond de 1300. Het dier wordt in Suriname voornamelijk voor de slacht ingezet, maar uit de resultaten van mijn studie blijkt dus dat het ook geschikt is voor de melkproductie.”
De onderzoekster stelt verder dat de melkkoe eerder vatbaar is voor runderziekten dan de karbouw. Zo komt bij de eerste eerder een ontsteking van de uiers voor en dat heeft gevolgen voor de melkproductie. “Bij de karbouw komt dat veel minder voor omdat ze sterker en resistenter is.” Bovendien kan dit dier meer melk produceren. “De duur van de drachtigheid is elf maanden en dit betekent dat je dus gedurende twaalf maanden lang melk kan afnemen ten opzichte van de melkkoe die maar negen maanden produceert.”
Tammenga concludeert ook dat de hoge voedingswaarde van de karbouw melk heel belangrijke rol kan zijn bij het fabriceren van zuivel producten. “Doordat het vetgehalte twee keer zo hoog is als dat van de melkkoe kun je bijvoorbeeld veel meer boter, kaas en zelfs yoghurt van betere kwaliteit met minder melk leveren.” Ze ziet grote interesse binnen de horecasector voor mozzarella kaas die gemaakt is van karbouw melk.
“Vanuit het ministerie van LVV hebben elf mensen zich opgegeven voor de studie en zes privéstudenten, van wie Tammenga er één is”, zegt Mirelle Thijm, decaan van de studierichting Agricultuur en Gezondheid van het PTC. Deze opleiding die in 2017 is begonnen beoogt te voorzien in de behoefte aan deskundigen op HBO-niveau voor de veeteeltsector. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij benaderde het PTC om met de deskundigen van het ministerie een programma te formuleren.
De studie richt zich op alles dat verband houdt met dierlijke productie en diergezondheid. De student wordt opgeleid in de nieuwste landbouwtechnieken in het kader van veeteelt, gezondheid en management. “Elk jaar bieden we deze studie aan en ze heeft zeker een meerwaarde in de verdere ontwikkeling van de agrarische sector.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname