Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft op 1 november het PlanetGold Suriname project officieel gelanceerd tijdens een kick-off meeting in de Royal Palm-vergaderzaal van het Marriott Hotel. Dit project, getiteld ‘GEF GOLD+: Advancing formalization and mercury-free gold in Suriname,’ is gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) en staat onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP).
Het belangrijkste doel van het project is om het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouw (ASGM) te verminderen door de invoering van veilige, kwikvrije technologieën, waarmee Suriname zal voldoen aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag. Tijdens de bijeenkomst werd de inhoud van het project gepresenteerd, dat uit vier belangrijke componenten bestaat.
Er werd uitgebreid ingegaan op beleid en wetgeving rondom mijnbouw, milieuvriendelijke mijnbouwmethoden, en de betrokkenheid van belanghebbenden. Ook de rol van het EnGenDer-programma, dat zich richt op gender en inclusiviteit binnen de kleinschalige mijnbouw, werd besproken. Minister van NH, David Abiamofo, sprak tijdens de lancering over de verwachte impact van het project.
Hij benadrukte de noodzaak van een holistische en intersectorale aanpak, gericht op de formalisering van de sector, verbeterde toegang tot financiering, en de ontwikkeling van traceerbare goudketens. “Deze integrale aanpak, die zowel milieu als economische ontwikkeling ondersteunt, is essentieel voor het succes van dit project en draagt bij aan het welzijn van onze gemeenschappen,” aldus minister Abiamofo.
Berdi Berdiyev, Deputy Resident Representative van UNDP voor Suriname, sprak eveneens zijn enthousiasme uit over de rol van de UNDP in het project. Volgens Berdiyev biedt PlanetGold Suriname de kans om samenwerkingen op het gebied van duurzame goudmijnbouw te versterken.
Hij benadrukte dat het partnerschap met het EMSAGS-project bijdraagt aan beter milieubeheer in de mijnbouwsector, met speciale aandacht voor kleinschalige mijnbouw. Berdiyev benadrukte ook het belang van bewustwording, capaciteitsopbouw en kennisuitwisseling voor duurzame resultaten op lange termijn.
Suriname maakt deel uit van een internationale groep landen die zijn aangesloten bij het PlanetGold-programma, waaronder onder andere Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Indonesië en de Filipijnen. Het PlanetGold Suriname project loopt tot 2027 en vormt een belangrijke stap naar een duurzamere en kwikvrije mijnbouwsector in Suriname.
- Jhakry: “Brunswijk’s promise is just stage talk”..
- Robinhood verovert negende Presidents Cup..
- Kamala Harris of Donald Trump?..
- Bezoek van waarnemend-president Brunswijk aan veroordeelden…..
- Boeren wijten lage opbrengst oogst aan slechte kwaliteit za…..
- Criminelen schieten op helikopter die politieagenten vervoe…..
- Tien studenten doorlopen olie- en gasopleiding Natin..
- Politiehelikopter beschoten bij Grankreek..
- Samenwerking tussen Juspol en Onderwijs voor veiligheid op …..
- VES analyseert oorzaken en oplossingen stijgende wisselkoer…..
- Pompstationhouders beroofd, mishandeld en gekneveld..
- Voetganger die door bus is aangereden, overlijdt in het zie…..
- Banenbeurs Guyana trekt veel bezoekers 100 duizend banen be…..
- Vier verdachten aangehouden voor overtreding vuurwapenwet …..
- Vier twintigplussers ingerekend na lossen schot bij kabinet…..
- Jarige HVB: Een factor in de politiek..
- Eerste zelfstandige lokale verzekeringsmakelaar in Suriname..
- Finabank lanceert succesvolle obligatie-uitgifte van USD 20…..
- Brand verwoest voormalig hotel Silver Bird aan de Eduard Br…..
- Somohardjo: “Droom Bruswijk om president te worden is vervl…..
- Anton de Kom Universiteit van Suriname viert 56 ste Dies Na…..