Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft op 1 november het PlanetGold Suriname project officieel gelanceerd tijdens een kick-off meeting in de Royal Palm-vergaderzaal van het Marriott Hotel. Dit project, getiteld ‘GEF GOLD+: Advancing formalization and mercury-free gold in Suriname,’ is gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) en staat onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP).
Het belangrijkste doel van het project is om het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouw (ASGM) te verminderen door de invoering van veilige, kwikvrije technologieën, waarmee Suriname zal voldoen aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag. Tijdens de bijeenkomst werd de inhoud van het project gepresenteerd, dat uit vier belangrijke componenten bestaat.
Er werd uitgebreid ingegaan op beleid en wetgeving rondom mijnbouw, milieuvriendelijke mijnbouwmethoden, en de betrokkenheid van belanghebbenden. Ook de rol van het EnGenDer-programma, dat zich richt op gender en inclusiviteit binnen de kleinschalige mijnbouw, werd besproken. Minister van NH, David Abiamofo, sprak tijdens de lancering over de verwachte impact van het project.
Hij benadrukte de noodzaak van een holistische en intersectorale aanpak, gericht op de formalisering van de sector, verbeterde toegang tot financiering, en de ontwikkeling van traceerbare goudketens. “Deze integrale aanpak, die zowel milieu als economische ontwikkeling ondersteunt, is essentieel voor het succes van dit project en draagt bij aan het welzijn van onze gemeenschappen,” aldus minister Abiamofo.
Berdi Berdiyev, Deputy Resident Representative van UNDP voor Suriname, sprak eveneens zijn enthousiasme uit over de rol van de UNDP in het project. Volgens Berdiyev biedt PlanetGold Suriname de kans om samenwerkingen op het gebied van duurzame goudmijnbouw te versterken.
Hij benadrukte dat het partnerschap met het EMSAGS-project bijdraagt aan beter milieubeheer in de mijnbouwsector, met speciale aandacht voor kleinschalige mijnbouw. Berdiyev benadrukte ook het belang van bewustwording, capaciteitsopbouw en kennisuitwisseling voor duurzame resultaten op lange termijn.
Suriname maakt deel uit van een internationale groep landen die zijn aangesloten bij het PlanetGold-programma, waaronder onder andere Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Indonesië en de Filipijnen. Het PlanetGold Suriname project loopt tot 2027 en vormt een belangrijke stap naar een duurzamere en kwikvrije mijnbouwsector in Suriname.
- VHP: van duisternis naar licht..
- ‘Welke toekomst?’ komt naar Paramaribo..
- NDP: Met Divali reflecteren op de toekomst..
- Bouva wil uitleg over bereidsverklaringen GBB..
- Tweede poging verzoening stadscreool en marron..
- Boeren volledig uitbetaald..
- Uniek project in Suriname verbindt Nederlandse en Surinaams…..
- Zonnig met wat bewolking..
- Politiebericht over moord en zelfmoord te Koewarasan..
- Onduidelijkheid over tienjarige basisschool wegwerken..
- Jogi: Bouva wilde aan ‘damage control’ doen met grondvraags…..
- WHO: hoogste aantal mensen met tuberculose ooit..
- Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met …..
- Suriname treft voorbereidingen op olie-inkomsten en hervorm…..
- VHP: Wees een licht voor een ander..
- Steeds vaker neerslag..
- Bridge closure and traffic issues lead to policy review..
- Israël lijdt aanzienlijk en heeft meer soldaten nodig...
- Meer dan 3.000 Israëliërs ondertekenden een petitie waarin …..
- Column: Ongewenste situatie Zwembond..
- OKB is op schema; geldzorgen voor uitvoeren taken..