Het gebruik van kwik in de ambachtelijke en kleinschalige goudmijnbouwsector moet worden verminderd door de introductie van veilige en kwikvrije goudmijnbouw technologie. Hiermee zal worden voldaan aan de verplichtingen van het Minamata-verdrag. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft officieel het PlanetGold Suriname project vrijdag in Marriot Hotel gelanceerd.
Het project, gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF), staat onder toezicht van het United Nations Development Programme (UNDP). Tijdens het evenement is de inhoud van het vier componenten tellend project gepresenteerd, inclusief het mijnbouwbeleid en wetgeving. Er is middels presentaties eveneens aandacht besteed aan milieuvriendelijk en verantwoord mijnen, alsook stakeholderbetrokkenheid.
Minister David Abiamofo van NH voorziet een grote impact van het project. “We zijn vastbesloten, een holistische en intersectorale strategie te volgen bij dit project, gericht op de formalisatie en verbeterde toegang tot financiële middelen en de ontwikkeling van traceerbare goud-ketens”. Deze geïntegreerde aanpak van milieubeheer en economische empowerment is volgens Abiamofo essentieel voor het succes van het project en draagt bij aan het welzijn van de gemeenschappen, meldt NH.
Deputy Resident Representative van de UNDP voor Suriname, Berdi Berdiyev, geeft het voorrecht aan, om het ambitieuze project te leiden. Volgens Berdiyev biedt het project UNDP de gelegenheid om de samenwerking op het gebied van duurzame goudmijnbouw te versterken. De UNDP-topman noemt in zijn toespraak het samenwerkingsverband met partners van het project ‘Improving Environmental Management in the Mining Sector of Suriname, with Emphasis on Artisanal and Small-Scale Gold Mining’. Berdiyev onderstreept ook het cruciaal belang van bewustwording, capaciteitsversterking en kennisdeling met andere landen voor duurzame resultaten.
De landen die zijn aangesloten bij PlanetGold zijn: Burkina Faso, Colombia, Ecuador, Guyana, Indonesië, Kenia, Mongolië, Peru, de Filipijnen, Bolivia, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Honduras, Madagaskar, Nigeria, Suriname, Oeganda, Ivoorkust, Guinee, Mali, Nicaragua, Sierra Leone en Zambia. Het PlanetGold Suriname-project loopt tot 2027.
- Felle brand in pand Eduard Brumastraat..
- Bronto Somohardjo: Oorlog tegen shaitan…..
- Openingscollege universiteit benadrukt onderwijs en gezondh…..
- Regering zet privatisering staatsbedrijven in gang: SAIL op…..
- Blueboot volledig gezonken..
- Werkgroep Albina heeft onderhoud met president Santokhi..
- PlanetGold Suriname project streeft naar veilige en duurzam…..
- Column: Borrelpraat no. 844..
- Kasekozanger Ewald Blokland overleden..
- Pro-Palestina groep steelt buste van eerste president van I…..
- Robinhood wint de 8e keer de Presidentscup..
- NH houdt Kick-off meeting PlanetGold Suriname project..
- Jaasir Linger: “Mi ben de bifo ben de, ben de!”..
- Achterstandsgroepen en natievorming..
- MONUMENTALE VERWAARLOZING..
- Wi Tru Sranan reikt prijzen jeugd tekenwedstrijd uit..
- First school day for students in the interior on Monday..
- Man beroofd na winnen geld in casino..
- Mavis Lilian Jubitana..
- Celestine Vaseur-Martens..
- Gewapende overval op winkelpand: slachtoffer mishandeld, da…..