Pinas, Swedo, Lalsa en Blinker nieuwe jeugdambassadeurs voor Suriname

PARAMARIBO — Richard Pinas en Arantxa Swedo zijn de nieuw gekozen Caribbean Community (Caricom) Jeugdambassadeurs van Suriname, terwijl Amrish Lalsa en Drusilla Blinker zijn gekozen tot de nieuwe Sustainable Development Goals (SDG) Jeugdambassadeurs van Suriname. De verkiezingen hebben zaterdag plaatsgevonden in het Lalla Rookh-gebouw.
De ambassadeurs zijn gekozen door de leden van de Jeugdraad Suriname, onder het toeziend oog van de leiding van het Nationaal Jeugd Instituut en de selectiecommissie Caricom/SDG Jeugdambassadeurs. Beide verkiezingen kenden zes kandidaten, drie mannen en drie vrouwen, die elk een korte presentatie hebben gegeven over een Caricom- of SDG-vraagstuk, waarbij de kandidaten met de beste presentaties zijn gekozen.

“De jeugdambassadeurs helpen om de implementatie van de SDG’s en Caricom-doelen te versnellen”

De directeur van Jeugdzaken, Genti Mangroe, heeft zich voor en na de uitslag van de verkiezingen gericht tot de kandidaten. Hierbij wees Mangroe hen op vooral twee facetten die horen bij een sterke jonge leider.
Ten eerste ‘dienend leiderschap’ als een leiderschapsstijl die de behoeften van anderen centraal stelt en waarbij de leider zichzelf ziet als ondersteuner en niet als een autoritaire figuur. Als tweede facet noemde de directeur ‘samenwerkend leiderschap’, waarbij de leider zichzelf als onderdeel van het team ziet om gezamenlijke doelen te bereiken. Dit bevordert niet alleen de groepsdynamiek, maar stimuleert ook persoonlijke betrokkenheid en wederzijds vertrouwen.
Mangroe riep de nieuwbakken jeugdambassadeurs op om dienend leiderschap te tonen aan de Surinaamse jongeren die zij zowel nationaal als internationaal zullen vertegenwoordigen. Door deze benadering kunnen zij rekenen op een hogere mate van betrokkenheid van de doelgroep, waarbij het welzijn van de jongeren centraal staat.
Ten aanzien van goede onderlinge samenwerking wees zij hen op het belang van het opbouwen van een ondersteunend netwerk, waarin jongeren elkaar kunnen motiveren en bijstaan bij uitdagingen. Dit zal volgens haar zorgen voor een sterke basis, waarin de jeugdambassadeurs zich gesteund voelen en makkelijker zullen doorgaan bij eventuele tegenslagen.
Goede samenwerking onder jongeren zal niet alleen hun persoonlijke groei versterken, maar zal hen ook effectiever maken in hun rol als jeugdambassadeurs. De jeugdambassadeurs helpen om de implementatie van de SDG’s en Caricom-doelen te versnellen. Zij zetten campagnes op, organiseren workshops en implementeren projecten, die bijdragen aan armoedebestrijding, goed onderwijs, klimaatverandering en economische groei in hun regio.
Door het werk van de jeugdambassadeurs worden de stem, energie en creativiteit van jongeren ingebed in duurzame ontwikkelingsprocessen, wat bijdraagt aan een inclusievere en duurzamere toekomst voor hun gemeenschappen en de Caribische regio. De nieuwe jeugdambassadeurs die zijn gekozen voor een periode van twee jaren, zullen op korte termijn geïnstalleerd worden. In de komende twee maanden zullen zij door middel van diverse trainingen, worden voorbereid op hun taken en de uitdagingen die hen te wachten staan.