Phagwa bará drive-thru cook-out in Lalla Rookh

28/03/2021 08:08 – Sharon Singh

De baráwedstrijd van dit jaar heeft een drive-thrukarakter. : dWT Archief  
PARAMARIBO – De stichting Organisatie Hindoe Media (OHM) had na de eerste baráwedstrijd groter willen uitpakken tijdens Phagwa dit jaar. Echter, die plannen werden door Covid-19 in de wielen gereden. “Niemand zit te wachten op een derde golf coronabesmettingen”, houdt OHM-bestuurslid Bhagwan Gangaram Panday de Ware Tijd voor.
De organisatie kiest zondag daarom voor een drive-thru bará-event op het terrein van het Lalla Rookh-complex. Een beperkt aantal personen zal worden toegelaten. De culturele optredens vinden ook geen voortgang. “We zullen het thuis met het gezin moeten vieren.” De lunch die elk jaar wordt georganiseerd voor tehuizen, is dit jaar eveneens geschrapt.
Er is voornamelijk voor een baráwedstrijd gekozen, omdat deze snack onmisbaar is op Hindostaanse feesten. De bará’s die tegenwoordig worden verkocht, zijn commerciële, hartige snacks die overwegend meel bevatten. “De klassieke bará zag er heel anders uit; deze was massief (volume) en werd met urdi of dhal gemaakt. Het deeg bestond voor bijna 100 procent daaruit. Door steeds meer blom toe te voegen aan het recept, kennen wij nu de luchtige blombara”, vertelt ex-OHM-voorzitter Radjen Baldew.
De perfecte bará moet urdi of gele erwten bevatten, niet te hard en ook niet te luchtig zijn en de juiste verhouding djiera en knoflook hebben. Verder moet die op de juiste temperatuur worden gebakken en vooral het gaatje in het midden mag niet ontbreken. Er wordt altijd tayerblad in hetdeeg verwerkt. In India zijn er zeker zes soorten bará’s, die niet bekend zijn in Suriname. Baldew kan niet zeggen of die zondag op het menu staan.
Tijdens de competitie zullen tien personen strijd leveren om de titel barákoning of -koningin. OHM en de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie willen gezondere bará’s, omdat ze een healthy lifestyle voorstaan. OHM heeft een Healthy Lifestyle Good Food-project met diverse medici, diëtisten, yoga en andere deskundigen om mensen te motiveren om er een gezondere levensstijl op na te houden.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname