PG vraagt NH-minister assistentie in onderzoek aanbestedingszaak EBS

11/09/2020 01:04 – Ivan Cairo

 
PARAMARIBO – In het vooronderzoek naar vermoedelijke aanbestedingsfraude bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday deze week minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen om assistentie gevraagd. Woensdag stuurde de pg de bewindsman een brief waarin hij hem informeerde dat door een aantal personen aangifte is gedaan tegen EBS-president-commissaris Andy Rusland en de ondernemer Otmar Sibilo. Bij de aangifte is een aantal documenten als bewijsmateriaal gevoegd.
De procureur-generaal zegt dat ter verkrijging van voldoende startinformatie de Anti-corruptie Unit van het Korps Politie Suriname is gevraagd om elk van de aangevers bij proces-verbaal te horen. Nu blijkt dat de bij de aangifte ingesloten documenten, verificatie behoeven is het, aldus Baidjnath-Panday dringend noodzakelijk om informaie van de minister te verkrijgen. Onder andere zou een externe financiele deskundige, bij voorkeur een accountant de onderhavige aanbestedingsprocedure en de gunning onder de loep moeten nemen.
De pg geeft aan dat aangezien de aantijgingen tegen Rusland en Sibilo ernstig zijn er enige haast gezet dient te worden achter het verkrijgen van de informatie “zodat die betrokken kan worden bij het onderzoek”.De procureur-generaal voegt eraan toe dat aangezien president Santokhi publiekelijk heeft aangekondigd dat corruptieonderzoeken met de nodige voortvarendheid zullen worden uitgevoerd hij bij minister Abiamofo erop aandringt zo snel als mogelijk de gevraagde informatie beschikbaar te stellen.
In een poging een strafrechtelijk onderzoek te voorkomen heeft Sibilo daags na indiening van de strafklacht de aangevers per deurwaardersexploot gesommeerd deze in te trekken. Hij typeert de aantijgingen als “lasterlijke verdachtmakingen”. In deze zaak zijn inmiddels al enkele van de aangevers door rechercheurs van de Anti-corruptie Unit gehoord. Eerder deze week werd bekend dat twee van de elf aangevers zich uit deze zaak hebben teruggetrokken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname