Procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh en haar staf hebben “zonder bochten, to the point en helder” de tientallen vragen die door journalisten zijn gesteld beantwoordt. Onder andere is benadrukt dat het “helemaal niet waar is” dat het Openbaar Ministerie (OM) op de schoot van president Chan Santokhi zit. De president moet echter beter gaan letten op zijn woordkeuze als het om het OM gaat want dat is een van de dingen die er toe bijdragen dat het imago van het vervolgingsapparaat wordt geschaad. De president heeft zich vaker uitgelaten als “ik heb de pg opdracht gegeven”. Deze zaken zijn niet gecorrigeerd wat het OM heeft geschaad.
De bijeenkomst vrijdag was bedoeld om “een helder inzicht te geven in de werkzaamheden van het OM”. De pers heeft gretig gebruik gemaakt van de geboden gelegenheid om – hoewel het niet mogelijk was om lopende zaken die bij de rechter zijn te bespreken – aan aantal brandende vragen te stellen. Paragsingh en een aantal hoge officieren hebben aan de hand van presentaties en het beantwoorden van vragen aangetoond hoe het instituut functioneert, op grond waarvan er handelingen worden gepleegd, en dat zij ook van derden afhankelijk zijn om zaken gedaan te krijgen. Erkend is dat er nog veel schort in de communicatie en de aanpak van bepaalde zaken.Er is lang stil gestaan bij het imago van het OM dat bij grote delen van de samenleving leeft: Dat het OM partijdig is en gewoon een werkarm van de zittende regering is. Uitspraken van de president wanneer hij zegt “Ik heb het OM opdracht gegeven…” en bepaalde handelingen van het OM zelf die de wenkbrauwen doen fronsen, versterken alleen maar dat onbehaaglijk gevoel bij de samenleving. Paragsingh ziet het nut niet in om op elke “valse aantijging” te reageren “omdat ze gewoon niet waar zijn”. Het steekt wel dat personen die wel degelijk weten hoe de vork in de steel zit, onder wie Assembleeleden, bijdragen aan de imagoschade merkt de pg op.
De pg en vervolgingsambtenaren tijdens de bijeenkomst met de pers.
Er is behoorlijk veel informatie verschaft door het OM. Zo is onder andere duidelijk gemaakt dat er tijdens het vorige zittingsjaar ruim 300 rechtszaken tegen de Staat aanhangig zijn gemaakt, dat verdachten en veroordeelden zoals Desi Bouterse, Iwan Dijksteel en ex-minister Gillmore Hoefdraad actief worden opgespoord, corruptiezaken als Naschoolse Opvang, SLM, SPSB, Carifesta, Panam, Sabakuproject nog steeds lopen, wat de status is van Joel ‘Bordo’ Martinus, dat het ‘niet normaal’ is dat de waarnemend president foto’s gaat maken in de gevangenis met enkele veroordeelden terwijl er ook contact gelegd kan worden met verdachten die in het zelfde gevang vertoeven. Het is het OM niet bekend of dat gebeurd is tijdens het bezoek aan Santo Boma waar ook personen zijn ondergebracht die nog de status van verdachten hebben. Uit de bijeenkomst is gebleken dat er grote behoefte is aan een zichtbaar OM: spraakmakende zaken zouden met een mediaoptreden verduidelijkt kunnen worden. Op die manier kan voorkomen worden dat zaken een eigen leven gaan leiden. Het OM heeft wel een actieve communicatiesnit en persofficieren die benaderd kunnen worden. Er zijn voorstellen gedaan vanuit de journalisten voor een betere communicatie. Ook is gevraagd aan het vervolgingsapparaat om melding te maken van rechtshulpverzoeken die worden goedgekeurd. Over Bordo moet Brazilië nog beslissen of hij wordt uitgeleverd aan Suriname of Frankrijk.
- Snelle actie brandweer voorkomt brand bij commissariaat Noo…..
- Israel genocide tegen de palestijnen in Gaza..
- GAZA-Israël Genocide...
- CLO wants to hold discussions with the government..
- Column: Chan koestert 1 baby, terwijl anderen creperen..
- Mac Andrew probeert problemen op BIZA op te lossen..
- Surinaamse diaspora krijgen ‘centraal loket’ voor verbeterd…..
- Vuilophaal opnieuw stilgelegd..
- Grote vraag naar auto’s van Rudisa Motors NV..
- Brunswijk wil aanpak situatie gevangenis Santo Boma..