Pg moet president informeren over stappen tegen Bouterse

President Chan Santokhi heeft procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday schriftelijk gevraagd de juridische beoordeling te doen over de eventuele strafwaardigheid van uitlatingen gedaan door NDP-voorzitter Desi Bouterse in Ocer. Aan de pg is ook gevraagd om de president te informeren over de te ondernemen stappen c.q. maatregelen, bevestigt Alven Roosveld, directeur van Communicatie Dienst Suriname tegenover Starnieuws.

Bouterse zei op 30 november in Ocer dat het land vijftig jaar teruggeworpen wordt. Hij merkte op dat dit soort zaken met wapens alleen weggehaald kunnen worden. NDP-woordvoerder Ricardo Panka verduidelijkte hierna dat Bouterse het over ideologische wapens had. Er is een storm van kritiek losgebarsten na de uitspraken, waarbij diverse verklaringen zijn uitgegeven waarin de uitspraken afgekeurd werden.

Roosveld merkt op dat mediaberichten, het beeldmateriaal van Bouterse, die gewezen president is van de Republiek Suriname en de verklaring van de coalitie ook als onderliggende stukken doorgeleid zijn naar het hoofd van het vervolgingsapparaat. “Wij geloven in wet en recht voor eenieder. Wij geloven in de scheiding der machten. Het volk moet zonder inmenging van wie dan ook zijn plichten vervullen en zijn rechten moeten gegarandeerd zijn. Een vrij en eerlijk Suriname, daar staan wij voor,” zegt Roosveld. Vandaar dat aan de pg gevraagd is om de uitspraken juridisch te beoordelen. De pg moet de president nog informeren over het resultaat van zijn beoordeling.

Diverse NDP-toppers hebben eerder opgemerkt dat een hetze bezig is tegen NDP-toppers, waarbij politieke processen gaande zijn. Het proces tegen Adhin, die vandaag gehoord wordt door een commissie van De Nationale Assemblee, is ook bestempeld als een politiek proces. Hetzelfde wordt gezegd van ex-minister Gillmore Hoefdraad die voortvluchtig is. In deze zaak zit ook vast de NDP’er Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank. NDP-fractieleider Rabin Parmessar onthulde dat hij informatie heeft dat drie Assembleeleden van de paarse partij op de ‘hitlijst’ staan van justitie.
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com