PARAMARIBO — Coalitiepartij Pertjajah Luhur (PL) heeft donderdagavond, met nog slechts drie weken te gaan tot de algemene verkiezingen, aangekondigd uit de regering te stappen. Dit werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie, waarbij zowel minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme als PL-voorzitter Paul Somohardjo (als staatsadviseur) per direct hun functies hebben neergelegd.
Het vertrek volgt op eerdere signalen van ondervoorzitter Bronto Somohardjo, die tijdens de persconferentie de redenen voor het terugtreden uiteenzette. Volgens hem ondermijnt de huidige regering de rechtstaat, bedient zij zich van vriendjespolitiek en meet zij met twee maten.ADVERTISEMENT
“Als een Javaanse minister in opspraak komt, werkt het systeem razendsnel, maar wanneer het gaat om ministers uit de inner circle van de president, bij wie honderden miljoenen dollars in het geding zijn, blijft het stil”Bronto Somohardjo
Ziel behouden
Een belangrijk pijnpunt voor de partij is het gedwongen vertrek van Bronto Somohardjo na beschuldigingen van vermeende corruptie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ondervoorzitter uitte zijn ongenoegen over het feit dat andere bewindslieden bij soortgelijke aantijgingen op hun post bleven, vooral degenen uit de ‘inner circle’ van de president.
“Wij hebben niet gekozen om te vechten tegen onze eigen regering. Wij hebben gekozen om samen te bouwen aan een beter Suriname”, verklaarde de PL-ondervoorzitter. “Maar soms moet je kiezen: tussen je stoel vasthouden of je ziel behouden. Vandaag kiezen wij voor onze ziel. Vandaag kiezen wij voor het volk.”
Etnisch sentiment
Tijdens zijn betoog trok Somohardjo de etnische kaart. “Als een Javaanse minister in opspraak komt, werkt het systeem razendsnel: de pg wordt gebeld, de Clad ingeschakeld, de minister van Financiën wordt gemobiliseerd en de betrokken minister wordt zonder pardon op non-actief gesteld. Maar wanneer het gaat om ministers uit de inner circle, bij wie honderden miljoenen dollars in het geding zijn, blijft het stil.”
Hij noemde daarbij specifiek de ministers van Openbare Werken en Landbouw, Veeteelt en Visserij. Vanwege het recente aanbestedingsschandaal eiste hij dat ook zij buiten functie gesteld moesten worden. “Dat is geen vraag, dat is een recht”, aldus Somohardjo. “Wie opstaat voor het volk kan door geen enkele president op de knieën worden gebracht.”
In zijn ontslagbrief als staatsadviseur noemt ook Paul Somohardjo vriendjespolitiek als één van de redenen voor zijn terugtreden. “De stem van het geweten wordt overstemd door stilzwijgen. En zwijgen is, in dit geval, geen neutraliteit; het is medeplichtigheid”, schreef hij. Somohardjo sr voegde eraan toe dat zijn ontslag een “principiële daad” is.
- Tien open plekken op stembiljet DNA; drukwerk kan beginnen..
- Yelyco rekent snel af met Franse volleybalclubs..
- Social workers brengen hoop en kracht naar jongeren in Coro…..
- Gezin dakloos na woningbrand aan Koffielaan..
- Suriname en OAS ondertekenen akkoord voor verkiezingswaarne…..
- Rusland: ‘ga naar Nederland als je nog steeds tegen de onaf…..
- ECD stuit op vervallen producten in Wanica..
- Vrijspraak voor verdachte in drugssmokkelzaak..
- CBvS treft maatregelen tegen Pensioenfonds..
- Inspirerende Hagenaars: Acht jongeren geëerd met jeugdlintj…..
- Orde van Advocaten wil met toetsing van verkiezingsprogramm…..
- Guyana: Tragische dood 11-jarig meisje leidt tot brandstich…..
- Lagere olieprijzen dreigen overheidsinkomsten Guyana te dru…..
- CBvS fluit pensioenfonds Alcoa terug..
- Medisch Tuchtcollege krijgt nieuw bestuur: klachtenafhandel…..
- Xiomara Cadogan: “NDP verdeeld en achterop, VHP klaar voor …..
- Advocaat Nazir: SOVA moet zich politiek neutraal opstellen..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting blijft voortduren, personee…..
- Kist van paus verzegeld, 250.000 mensen hebben afscheid gen…..
- Ravaksur+ wil spoedige onderhandelingen met regering..
- Voorzitter basketbalassociatie: Geldgebrek in sport niet al…..