PARAMARIBO — Coalitiepartij Pertjajah Luhur (PL) heeft donderdagavond, met nog slechts drie weken te gaan tot de algemene verkiezingen, aangekondigd uit de regering te stappen. Dit werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie, waarbij zowel minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme als PL-voorzitter Paul Somohardjo (als staatsadviseur) per direct hun functies hebben neergelegd.
Het vertrek volgt op eerdere signalen van ondervoorzitter Bronto Somohardjo, die tijdens de persconferentie de redenen voor het terugtreden uiteenzette. Volgens hem ondermijnt de huidige regering de rechtstaat, bedient zij zich van vriendjespolitiek en meet zij met twee maten.ADVERTISEMENT
“Als een Javaanse minister in opspraak komt, werkt het systeem razendsnel, maar wanneer het gaat om ministers uit de inner circle van de president, bij wie honderden miljoenen dollars in het geding zijn, blijft het stil”Bronto Somohardjo
Ziel behouden
Een belangrijk pijnpunt voor de partij is het gedwongen vertrek van Bronto Somohardjo na beschuldigingen van vermeende corruptie op het ministerie van Binnenlandse Zaken. De ondervoorzitter uitte zijn ongenoegen over het feit dat andere bewindslieden bij soortgelijke aantijgingen op hun post bleven, vooral degenen uit de ‘inner circle’ van de president.
“Wij hebben niet gekozen om te vechten tegen onze eigen regering. Wij hebben gekozen om samen te bouwen aan een beter Suriname”, verklaarde de PL-ondervoorzitter. “Maar soms moet je kiezen: tussen je stoel vasthouden of je ziel behouden. Vandaag kiezen wij voor onze ziel. Vandaag kiezen wij voor het volk.”
Etnisch sentiment
Tijdens zijn betoog trok Somohardjo de etnische kaart. “Als een Javaanse minister in opspraak komt, werkt het systeem razendsnel: de pg wordt gebeld, de Clad ingeschakeld, de minister van Financiën wordt gemobiliseerd en de betrokken minister wordt zonder pardon op non-actief gesteld. Maar wanneer het gaat om ministers uit de inner circle, bij wie honderden miljoenen dollars in het geding zijn, blijft het stil.”
Hij noemde daarbij specifiek de ministers van Openbare Werken en Landbouw, Veeteelt en Visserij. Vanwege het recente aanbestedingsschandaal eiste hij dat ook zij buiten functie gesteld moesten worden. “Dat is geen vraag, dat is een recht”, aldus Somohardjo. “Wie opstaat voor het volk kan door geen enkele president op de knieën worden gebracht.”
In zijn ontslagbrief als staatsadviseur noemt ook Paul Somohardjo vriendjespolitiek als één van de redenen voor zijn terugtreden. “De stem van het geweten wordt overstemd door stilzwijgen. En zwijgen is, in dit geval, geen neutraliteit; het is medeplichtigheid”, schreef hij. Somohardjo sr voegde eraan toe dat zijn ontslag een “principiële daad” is.
- Somohardjo waarschuwt Dasai zich niet te laten misbruiken..
- SURGE ondersteunt 41 nieuwe bedrijven met groeifinanciering..
- Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi..
- VHP: arbeiders de ruggengraat van de samenleving ..
- President Santokhi decoreert 45 burgers ter gelegenheid Dag…..
- EU-waarnemers krijgen uitleg over kiesproces en hervorminge…..
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika&#…..
- Volksgezondheid neemt schuld van Marwinaziekenhuis op zich..
- OKB heeft nieuwe website..
- President Santokhi noemt ultimatum Somohardjo politieke pro…..
- Verborgen psychologie achter populisme, zegt psychiater Jes…..
- CHof-voorzitster Gloria Stirling blikt terug op vijf jaar j…..
- DNL wil binnen 100 dagen daadkrachtig beleid..
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken..
- Deskundigen zullen hoofdstembureaus ondersteunen..
- Santokhi beslist: nieuw BW vanaf 1 mei van kracht ondanks v…..
- Rodney Bouterse stapt over naar de ABOP vanwege leiderschap…..
- C-47 geen voorstander van nieuw IMF-programma en vroegtijdi…..
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwe…..
- Uitspraak kort geding SVB vrijdag..
- VHP presenteert verkiezingsprogramma: “Geef ons de kans om …..