Personeel FAI Jarikaba weer aan het werk

Werknemers van de Food and Agriculture Industries (FAI) Jarikaba hebben vandaag het werk weer hervat na gisteren een eendaagse actie te hebben gevoerd. De leiding van FAI heeft de bond medegedeeld dat de SZF-verzekering van het personeel in orde is gemaakt. Bondsvoorzitter Rodney Cabenda zegt tegenover Suriname Herald dat de werknemers gisteren het werk hadden neergelegd omdat hun SZF-verzekering niet in orde was.
Het personeel was sinds 31 december 2020 niet verzekerd. De verzekeringspasjes werden maar niet verlengd en dat zorgde voor onrust onder het personeel. De bond is vele keren hierover in overleg geweest met de directie. “Iedere keer kregen we te horen dat het komende week wordt geregeld”, zegt Cabenda.
Met deze informatie stapte hij naar het personeel bij FAI Jarikaba. Het geduld van de mensen is op waardoor ze in actie gingen. De bond heeft de spontane actie van het personeel overgenomen.
Een maand niet verzekerd zijn, is een risico voor het personeel, meent Cabenda. “Een ziektekostenverzekering hebben, is nu meer dan cruciaal omdat we in een COVID-19-pandemie leven”, zegt hij.
Cabenda is blij dat de verzekering van het personeel nu in orde is. Van de leiding van FAI heeft hij echter niet kunnen vernemen wat de reden was waarom de verzekeringspasjes niet verlengd waren. Voor nu is van belang dat de mensen verzekerd aan het werk zijn en dat stelt de bond gerust.
De bond is tevreden met de huidige leiding die wel een luisterend oor heeft voor de bond. Cabenda zegt dat hij blij is dat de staat FAI heeft overgenomen omdat het bedrijf, dat meer dan 600 personeelsleden heeft, in onzekerheid leefde. Het Belgische managementteam van Fruit Farm Group BV (Univeg) besloot begin dit jaar uit Suriname te vertrekken en heeft een schuld van US$ 15 miljoen achtergelaten.
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft op 6 november 2020 de aandelen van Univeg in FAI overgenomen middels het tekenen van een overeenkomst.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald