Personeel Cevihas vermoedt nepotisme bij besluit LVV-minister

11/02/2021 07:52 –

Personeel van Cevihas trok op 2 februari onder meer naar het parlementsgebouw om een petitie aan te bieden maar heeft sindsdien niets meer gehoord van onder anderen Marinus Bee, voorzitter van DNA. :  
PARAMARIBO – Uit vrees voor baanverlies eisen de werknemers van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) dat minister Prahlad Sewdien een toestemmingsbrief aan de particuliere onderneming Deep Sea Atlantic intrekt. Die toestemming houdt in dat dit bedrijf zijn redsnappervangst niet bij Cevihas hoeft te lossen, maar bij de steiger van Sail.
Echter, de minister houdt vast aan zijn besluit, zo blijkt uit een gesprek dat hij maandag had met de personeelsbond van Cevihas. Die ontmoeting is niet naar tevredenheid van de werknemers verlopen en de bond zal niet meer met de minister praten, zolang hij zijn besluit niet heeft ingetrokken. De arbeiders denken aan staking om de bewindsman op de knieën te krijgen.
Dat het bedrijf extreem hoge prijzen hanteert en Venezolaanse vissers afperst is volgens bondssecretaris Wilma Bonse niet waar. “De minister zegt iets wat hij niet hard kan maken. Hij kan het bewijs van afpersing en extreem hoge prijzen niet leveren”, stelt Max Bajoekoe, werknemer en ondervoorzitter van de bond, ter ondersteuning van de secretaris.
De twee vermoeden dat Sewdien Cevihas bewust in een kwaaddaglicht stelt alleen om het particulier bedrijf te bevoordelen. “We vragen de president en de vicepresident om deze zaak goed te onderzoeken zodat ze kunnen begrijpen wat er mis is”, aldus Bajoekoe, woensdag tijdens een persconferentie.
Bonse merkt op dat Deep Sea Atlantic al geruime tijd haar boten weg wil van Cevihas omdat het bedrijf zijn eigen haven heeft. “Dit besluit is genomen omdat de minister en de directeur van Deep Sea Atlantic volle neven zijn”, beweert de secretaris. Ze zegt dat Cevihas bezig is uit te breiden en dat die plannen gevaar lopen door de situatie met Deep Sea Atlantic.
De bestuursleden betreuren het feit dat bondsvoorzitter Dayanand Dwarka voor onheilstichter wordt uitgemaakt door Deep Sea Atlantic. Bajoekoe: “Ze moeten niet proberen hem te criminaliseren want hij doet niets verkeerd. Hij komt voor onze belangen op en we staan achter hem als onze voorzitter.”
“De minister verzekert dat niemand hoeft te vrezen voor zijn baan zolang hij daar zit. Maar hoe lang blijft hij minister?” vroeg Bajoekoe retorisch tijdens de persconferentie. Hij kan zich, net als overige collega’s, niet voorstellen dat een goed draaiend bedrijf als Cevihas deze behandeling krijgt.
Op een petitie die eerder werd afgegeven aan vicepresident Ronnie Brunswijk en parlementsvoorzitter Marinus Bee is tot nog toe geen antwoord gegeven. Bij het in ontvangst nemen van de petitie had Bee aangegeven dat goed draaiende staatsbedrijven schaars zijn. “Als blijkt dat met 40 procent terugval in inkomsten (door het vertrek van de Deep Sea Atlantic-boten, … red.) financiële problemen kunnen ontstaan moeten we dit zeker bekijken, want we moeten juist vechten voor de goed draaiende staatsbedrijven”, aldus Bee op 2 februari.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname