Personeel Cevihas herkent zich niet in beschuldigingen LVV

08/02/2021 10:01 – Amanda Palis

Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka vindt dat uitspraken van de LVV-minister over onder meer het personeel bij Cevihas geen hout snijden. :  
PARAMARIBO – Personeel van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) is niet te spreken over de beschuldiging dat het klanten geen goede service verleent, hen soms zelfs afperst en geen realistische tarieven hanteert. De uitspraken zijn dinsdag gedaan door LVV-minister Parmanand Sewdien tegenover het bondsbestuur dat hem een petitie aanbood waarin wordt gepleit voor behoud van de werkgelegenheid.
De bewindsman citeerde de Venezolaanse ambassadeur en zei dat zaken zullen worden onderzocht. “De uitspraken snijden geen hout”, zegt bondsvoorzitter Dayanand Dwarka tegen de Ware Tijd. “De minister liet voorkomen alsof onze zorg ongegrond is. Voor zover wij weten wordt om de enkele maanden een evaluatie gehouden met de Venezolaanse ambassade over de dienstverlening. Ontevredenheid is naar ons weten niet gecommuniceerd met de personeelsleden. Want als er inderdaad sprake is van afpersing dan moet de politie ingeschakeld worden. Voor zover wij weten is dat er niet”, zegt Dwarka.
Het personeel is ongerust over behoud van werkgelegenheid omdat de grootste klant, Deep Sea Atlantic, geen gebruik meer maakt van diensten van Cevihas, maar van Sail. Hierdoor verliest Cevihas 40 procent van haar inkomsten en staat de werkgelegenheid van vijftig personeelsleden op het spel. Echter, de minister heeft gezegd dat ze daarover niet bezorgd hoeven te zijn omdat de werkgelegenheid onder hem is gegarandeerd.
Toch blijft de bond erbij dat het besluit moet worden teruggedraaid. De vakorganisatie wordt daarin ondersteund door de raad van toezicht die dit schriftelijk aan de minister heeft gevraagd. Bij de in ontvangst name van de petitie heeft de minister gezegd dat het bedrijf ook andere inkomsten heeft, zoals verkoop van ijs aan de vissersboten voor het koelen van gevangen vis. Bovendien zijn er plannen om meer vissersboten aan te trekken.
Het personeel is niet officieel geïnformeerd over de toestemming van de minister aan Deep See Atlantic. “Dit viel ons pas op toen de boten na 16 januari, toen de brief van de minister de deur uit is gegaan, niet meer bij ons kwamen aanmeren.” Het bondsbestuur ging op onderzoek uit en kwam toen er achter wat speelde.
Parlementsvoorzitter Marinus Bee, die dinsdag ook een petitie kreeg, zei dat als blijkt dat met 40 procent terugval in inkomsten financiële problemen kunnen ontstaan dit besluit moet worden bekeken. “Want we moeten juist vechten voor de goed draaiende staatsbedrijven.”
De minister had gezegd dat visgronden van Guyana en Trinidad vrijwel leeg zijn en dat toch de exportcijfers van deze landen stijgen. Dit zou volgens Dwarka komen doordat de vis van Suriname wordt weg gesmokkeld naar die landen en niet door de vermeende slechte behandeling door Cevihas. “In Suriname wordt per kilogram redsnapper tussen de zes en acht Amerikaanse dollar betaald, maar in het buitenland veel meer”, zegt Dwarka.
Dat Deep See Atlantic toestemming heeft gekregen om bij Sail te lossen komt om dit bedrijf de gelegenheid tot (meer) verwerking te geven. Dwarka: “De dochtermaatschappij van Sail, SIS, die belast was met het verwerken van de seabobgarnalen voldeed niet aan de hoge exportstandaarden. Hoe zal het dan red snapper kunnen verwerken voor de export? De verwerkingsfabriek van Deep Sea Atlantic zou veel moderner zijn dan de faciliteit van SIS en zou dus eerder bekwaam moeten zijn om de vis te verwerken.”
Volgens Dwarka is het besluit van de minister in strijd met een resolutie van 2010. Die wijst namelijk Cevihas aan als instantie voor de controle op het lossen en laden van internationale vissersboten onder douanetoezicht. Dwarka betwist dat dit op de juiste manier gebeurt bij de haven van Sail. “Het is niet de eerste keer dat dat zou gebeuren, want er zou slechts een administratieve afhandeling zijn en geen daadwerkelijk lossen en laden. Hoe wordt er dan gecontroleerd of er geen andere zaken binnenkomen?”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname