In de prenatale poli van ’s Lands Hospital heeft vandaag in aanwezigheid van verschillende genodigden de lancering plaats gehad van het Perinataal Informatie Systeem Suriname (SIP). Dit markeert een nieuwe mijlpaal binnen de gezondheidszorg. De moedersterfte (MMR) in Suriname blijft relatief hoog. Met een gemiddelde MMR van 130/100.000 vrouwen in de periode 2010-2014, staat Suriname in de top van landen in het Caribisch gebied met de hoogste MMR.
De ‘Reproductive age maternal mortality survey’ (RAMOS) leverde betrouwbaardere gegevens op over MMR. Deze studie toonde grote discrepanties tussen officiële registratiegegevens over moedersterfte en resultaten van RAMOS. In 2015 werd de MMR geschat op 155, waarmee Suriname op de tweede plaats stond op de lijst van Caribische landen met de hoogste MMR, na Guyana met een geschatte MMR van 229 (PAHO kernindicatoren, 2019). Om de target van MMR 70 voor 2030 te halen, moet het aantal sterfgevallen, aanzienlijk dalen. Rakesh Gajadhar Sukul directeur van Volksgezondheid, zei dat het SIP systeem een goede stap vooruit is om de Maternale sterfte en morbiditeit zoveel mogelijk te verkleinen. Dit is de eerste stap om alle zwangerschappen landelijk heel effectief te monitoren. Maar belangrijk zijn de risico zwangerschappen om die makkelijk in kaart te kunnen brengen door dit digitaal SIP systeem. Minister Amar Ramadin, van Volksgezondheid blikte tevreden terug op deze mijlpaal binnen de zorg. Al het harde werk en de voorbereiding hebben het resultaat opgeleverd. Door het digitaal SIP programma kan er vanaf nu data worden bijgehouden voor zwangeren. Het SIP klinisch registratie-instrument dat de geïndividualiseerde aandacht in de zorg voor moeders en pasgeborenen begeleidt en maakt het ook mogelijk de last van problemen in de betreffende populatie en het gebruik van interventies en hun resultaten, te meten. De SIP is een bekend systeem, welke gratis beschikbaar is gesteld door de PAHO, voor alle lid-landen. Er zijn al 22 landen die dit systeem toepassen en Suriname is het 23e land. Neonatale sterfte in Suriname wordt als te hoog beschouwd in vergelijking met andere landen in de regio. De beschikbaarheid van informatie voor bewaking, monitoring en evaluatie, evenals het gebruik van innovatieve technologieën, wordt gezien als de centrale assen, die moeten worden versterkt om de gezondheid van moeders en pasgeborenen, te verbeteren. De nieuwe SIP Plus-versie, een online registratiesysteem op een server met internet toegang, is heel erg beveiligd omdat er persoonlijke gegeven van patiënten daarin zitten. De beschikbaarheid van real-time gegevens en rapportages zijn gunstig voor de zorg voor moeders en pasgeborenen op alle niveaus. Het systeem heeft verschillende modules, waaronder
Perinataal (prenataal, bevalling en onmiddellijk postpartum)
Maternale morbiditeit/Near miss mortality
Neonataal (SIPNeo)
Het ministerie van Volksgezondheid van Suriname streeft naar een substantiële vermindering van moeder-, perinatale en pasgeboren sterfte en bevordert een betere beschikbaarheid van gegevens. De landelijke werkgroep SIP bereidt de implementatie van SIP voor en wil zorgen voor nauwe betrokkenheid van het werkveld.
The post Perinataal Informatie Systeem, om maternale sterfte en morbiditeit te verkleinen ..
- Weer storingen bij sociale netwerken..
- OKB ontvangt Indiase ambassadeur voor kennismakingsbezoek..
- Winkels Wanica gesloten voor prijsopdrijving en geen prijsa…..
- President: Deskundig team buigt zich over SAIL..
- In maand tijd 287 verdachten in verzekering gesteld..
- Asabina: “Regering faalt in aanpak groeiende armoede”..
- VSB over MoU met Chinalco: ‘Exporteren van bauxiet is uitve…..
- Maatschappelijke groepen eisen herbenoeming Desiré Bouterse…..
- Twintig penitentiaire ambtenaren worden getraind tot casem…..
- Regering komt met vrijstelling bedrijfsleven tegemoet..
- Klachten van diefstal uit koffers van reizigers die Surinam…..
- President Santokhi: “Niet verstandig om oliecontracten te p…..
- Douanediensten Suriname en Nederland gaan intensiever samen…..
- Bouva wil weten waarom ministers Nurmohamed, Amoksi en Rama…..
- ‘Vrijwilligerswerk doen is een roeping’..
- Wereldwijde storing treft WhatsApp, Instagram en Facebook..
- VMS: ‘SZF-patiënten moeten voortaan contant betalen’..
- Storing bij Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger en Thr…..
- Inheemse dorpen West-Suriname eisen opschorting MOU met Chi…..
- Boothouders voelen zich in de steek gelaten..
- Inheemse dorpen West-Suriname: MOU Chinalco moet on hold..