‘Peppy de Clown was de smaakmaker’

21/07/2021 10:04 – Sharon Singh

: Facebookpagina Peppy de Clown  
PARAMARIBO – “Als hij je niet aan het lachen kon brengen, dan was zijn missie niet geslaagd. Waar anderen gewoon optreden en weggaan, zorgde Peppy ervoor dat iedereen lachte. Dat was zijn voldoening”, vertelt dj Mar-N. Hij heeft twee jaar met Gert Kliman Karnawi – zoals Peppy de Clown echt heette – samengewerkt. De populaire clown vertrok op 16 juli naar het eeuwige circus. Eerder plaatste Karnawi een bericht op social media dat het niet al te best ging met zijn gezondheid.
Peppy was meer een solist en werkte niet graag met anderen. Althans, zo kwam hij over bij andere clowns. Edward Saiman, clown en acteur, ziet desalniettemin Peppy als de beste clown van Suriname. “Als collega’s in een groep de feesten bezochten, was zijn naam de eerste die genoemd werd.”
Al voordat Saiman zelf het beroep begon uit te oefenen, keek hij ontzettend naar Peppy de clown op. Hij kon zijn publiek moeiteloos entertainen en maakte grappen stante pede. “Mensen onderschatten het beroep vaak. Ze denken dat je gewoon geschminkt op een feestje moet opdagen en dan lacht het publiek al. Niets is minder waar”, zegt Saiman. “Je hebt families in soorten; mensen die gieren en brullen van de grappen en anderen die genieten, maar niet eens een grijns op hun gezicht kunnen toveren. Het is jouw taak om iedereen met een tevreden gevoel huiswaarts te laten keren. Om clown te zijn moet je een gave hebben om te kunnen entertainen.”

Bekendheid
Maar wat maakte Karnawi zo bijzonder? Volgens Sarnawi kwamen zijn grappen dwars door alle bevolkingsgroepen aan. Op Facebook staan inderdaad reacties uit diverse etnische groepen op zijn overlijden. Ook komediant Clifton Braam bracht zijn condoleances uit. “Voor die clown die met z’n lach alles heeft gegeven en vreugde in ons leven bracht. Bedankt Peppy de Clown voor al die mooie uren in zovelen hun leven … toen de lach verdween besloot God je het eeuwige leven te schenken zodat je weer kon lachen … voor altijd. Een laatste applaus voor Peppy de Clown”, postte Braam.
Kwam hij op een Javaans feest dan wist hij de aanwezigen te amuseren met Hindostaanse of creoolse muziek door grappige acts uit te beelden. “Hij hield absoluut niet van een saaie sfeer. Eén van zijn favoriete nummers om mensen op te zwepen was ‘Grab wan sani’. Daaromheen maakte hij zijn gig. Binnen de kortste keren lag eenieder in een deuk. En dat onderscheidde hem van de rest. Hij komt niet als een robot, treedt op en dan gaat hij vervolgens weer weg. Hij zorgde ervoor dat je lachte. Hij was de smaakmaker”, merkt Mar-N op. Hun laatste optreden was vorig jaar. “Het had een huisfeestje moeten zijn, maar toen ik daar aankwam zag ik een tent. Later heeft de politie het feestje gestopt”, vertelt de dj.

Gezondheid
Er kwam een downperiode door de gezondheidssituatie van Peppy. “Hij was niet meer zo levendig. Van zijn fans vernam ik dat zijn optredens niet meer dezelfde waren. Hij zat op een stoel en draaide zo zijn show”, deelt Saiman mee. Dat was in schril contrast met zijn anders zo springerige shows.
Saiman: “Maar zijn legacy leeft voort: dat hij talentvol was, zijn publiek goed kon aanvoelen en grappen kon maken, waarbij iedereen kon lachen, maakt hem zonder meer tot de beste Surinaamse clown.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname