Peneux ziet salarisbespreking in parlement als persoonlijke aanval

De directeur van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), Robert Peneux, ziet de uitlating van parlementariër Reshma Mangre (VHP) over zijn salaris, berekend op basis 40 MO-B uren, als een persoonlijke aanval. Mangre gaf in het parlement aan, dat de IOL-directeur en andere functionarissen op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur betaald worden op basis van 40 MO-B uren.
Van de regering wil de volksvertegenwoordiger weten waarom de directeur niet betaald wordt op basis van zijn bevoegdheidsgraad. Mangre vroeg als hij niet voorkomt op de schaal van directeuren. Directeuren hebben een aparte schaal in het onderwijs. Het minimum salaris is SRD 6.957, terwijl het maximale salaris SRD 9.044 bedraagt.
Als Peneux betaald wordt op basis van 40 MO-B uren, dan ontvangt hij een salaris van SRD 17.548 op basis van SRD 430, 60 per uur. Is dat comptabel te verantwoorden?, vraagt Mangre. Ze voegt meteen eraan toe, dat ook andere functionarissen op het ministerie dit bedrag toucheren.
Peneux geeft zegt aan Suriname Herald dat hij het erg vindt dat zijn persoonlijke informatie zo in het publiek besproken wordt. Hij laat het aan de minister over om te reageren op dit vraagstuk. Volgens hem weet de minister wat zijn taken zijn en hoeveel werk hij verzet. Zelf weet hij niet waarop de uitspraken van Mangre gebaseerd zijn.
Hij tekent wel op dat het IOL een hoger beroepsopleiding is en zeker niet te vergelijken is met het voortgezet onderwijs op seniorenniveau. De IOL-directeur vindt het niet gepast, dat hij besproken wordt in het parlement waar hij zichzelf niet kan verdedigen. Hij had beter verwacht van de parlementariër om deze zaak intern te bespreken met de minister, indien ze vragen erover had.
De IOL-directeur vraagt zich af waarom hij alleen genoemd is als iemand die een salaris ontvangt op basis van MO-B uren, terwijl er nog zoveel andere personen zijn die meerdere salarissen verdienen op basis van lesuren. “Als ze zo persoonlijk bezig wil zijn, laat ik het aan d’r conto over,” zegt Peneux. Hij weet dat hij een oprechte job doet op het IOL.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald