Leerkrachten worden volgens de oud-minister van Onderwijs, Robert Peneux, momenteel respectloos behandeld en dreigen ook hun status te verliezen. Dit zei Peneux afgelopen week in het liveprogramma LaLa van SUN WEB TV. Peneux verklaarde dat het aanzien van de leerkrachten in Suriname de afgelopen jaren drastisch is gedaald. Volgens hem is het beroep inmiddels sociaal-economisch uitgehold en worden onderwijsgevenden steeds vaker respectloos behandeld.
‘’Leraren zijn gedegradeerd tot de bedelgroep van Suri-name. Hun status, moraal en bestaanszekerheid, zijn aan-getast”, stelde Peneux. ‘’Wanneer een docent tegenwoor-dig naar Kirpanlani gaat voor een aankoop op afbetaling, wordt hij niet eens serieus genomen. De verkoper twijfelt of hij echt een VOS-leerkracht is. Het respect is volledig verdwenen.‘’ Peneux pleit voor herstel van de status van leerkracht. ‘’Als zij er niet zijn, ontstaat er geen minister, geen medicus, geen ingenieur. Leraren vormen het fundament van onze maatschappij.‘’Naast het verlies van maat-schappelijke waardering, wijst Peneux ook op de scheefgroei in de beloning van de verschillende beroepsgroepen. ‘’Een afgestudeerde IOL-docent, verdient exact hetzelfde als een interieurverzorgster. Ze verdienen om en bij een netto van SRD 13.000.
Hoe leg je dat uit aan iemand die jarenlang gestudeerd heeft?” Volgens Peneux, leidt dit tot frustratie en demotivatie. ‘’Waarom zou iemand nog willen studeren als dat nauwelijks loont?” De situatie heeft volgens hem, geleid tot een kentering in de motivatie van veel leerkrachten. ‘’Nu al zeggen ze, dan ga ik liever bij Staatsolie de wacht houden, daar krijg je USD 1.000 per maand. Dat is meer dan wat een docent verdient, en je hebt er niet eens een aca-demische titel voor nodig.‘’
Peneux erkent dat het geven van bijlessen of het zoeken naar een tweede baan, on-der leerkrachten niets nieuws is. ‘’Die trend was er altijd, ook toen het onderwijs nog redelijk draaide. Maar nu is het schrijnend. Leraren moeten allerlei extra werkzaamheden doen om simpelweg te kunnen overleven.” Peneux zegt dat hij gesprekken met leerkrachten gevoerd heeft. Volgens hem willen veel leerkrachten niet eens meer verder studeren.
‘’Het levert hen slechts SRD 200 extra per maand op. Daartegenover staan studie-kosten, reiskosten, de aankoop van boe-ken en de druk om extra tijd vrij te maken. De investering is het niet waard‘’, aldus Peneux.
De oud-minister roept de overheid op, de situatie van leerkrachten serieus te nemen. Hij pleit voor herwaardering van het be-roep, zowel financieel als maatschappelijk. ‘’Het is tijd dat we erkennen wat leerkrach-ten echt waard zijn. Hun positie moet worden versterkt, niet verder afgebroken.‘’
The post Peneux: ‘Leerkrachten worden respectloos behandeld’ ..
- Ook vandaag zon en onweersbuien..
- Staatsolie investeert US 1,8 miljoen dollar in ‘selfservice…..
- Lange celstraffen voor tweetal om dodelijk smokkeldrama in …..
- Juluis Cornelis Gambier (64) Amsterdam 22-6-2025..
- Guillermo Herbert Borveld (50) Spijkenisse 25-6-2025..
- Het kleurrijke Suriname..
- PSA aanvraag middels nieuw en verbeterd systeem..
- Amoksi ontkent politieke motieven achter politiebevordering…..
- PALU: Staatsolie moet spreken voor Suriname; niet namens mu…..
- Basis politie wordt uiteghold en ligt op zijn gehad; juspol…..
- Isaacs bij 130 jaar KPS: ‘Dat we nog niet zijn waar we moet…..
- Afreximbank: Suriname moet investeren in handel met Afrika..
- Beëdiging DNA-leden en verkiezing nieuwe leiding in twee ve…..
- Man breekt ruiten na verlies van bezittingen, politie grijp…..
- Hakrinbank sluit boekjaar 2023 af met SRD 57 miljoen nettow…..
- NCCR noteert landelijk slachtoffers van wateroverlast..
- Dertig jaar geëist voor moord en begraving van echtgenote..
- PAHO/WHO ondersteunt Suriname bij training Tabakswet-handha…..
- Man (66) overlijdt bij dodelijk verkeersongeval met vrachtw…..
- GOw2 heropent volledig gemoderniseerd tankstation aan Mahon…..
- Brand aan de Mirandastraat..