Pencak silat-grootmeesters Sumatra brengen authentieke kennis naar Suriname

door Tascha Aveloo
PARAMARIBO — “We hebben dit initiatief genomen omdat we investeren in het behoud en de veredeling van het immateriële erfgoed van Suriname”, meent pencak silat pendekar (grootmeester) Randy van Zichem. Zijn sportschool Persaudaraan Pencak Silat Salamun Alaikum – Singa Sakti Cimande (PPSSA-SSC)  ontvangt deze week drie gasten uit Indonesië: de grootmeesters Hadji Pendekar Syofyan Nadar en Wahyudi Abral, die masterclasses zullen verzorgen en kokkin Ira Mahrani Cibro, die de Sumatraanse kookkunst beheerst.

Van Zichem: “Zoals ons volkslied zegt ‘hoe wij hier ook samen kwamen’, geloof ik dat pencak silat naar Suriname is gekomen en die kennis is gedeeld en is niet voor een specifieke groep. Met de masterclasses deze week willen we die kennis delen en bezoekers en geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om dieper kennis te maken met de ‘wortels’ van dit specifieke immaterieel erfgoed, dat wij in Suriname beoefenen.”

“Voor ons is het doel van deze masterclasses vooral het delen van kennis en ideeën”

De gasten zijn zondag aangekomen en zullen een lijvig programma afwerken. De PPSSA-SSC organiseert deze activiteit in samenwerking met het directoraat Cultuur, de Indonesische ambassade en de VHJI, die haar accommodatie beschikbaar stelt.
Masterclasses
Van Zichem was in september/oktober met vier andere pencak silat-beoefenaars in Indonesië. Het bezoek begon in Maleisië met deelname aan een internationaal pencak silat event. Daarna is het team geweest op een “cultuur verrijkende ontdekking die liep van Surabaya, Bali, Cirebon, Cibinong, Cimande en Jakarta”. “Dat zijn enkele locaties die worden gekenmerkt als de oorsprong van pencak silat. Het was voor de deelnemers een verdieping van de kennis over hun sport, maar op sommige van die plekken was het zeker ook een spirituele ervaring.”
Tijdens deze reis is er contact geweest met de PPSSA-SSC in Jakarta, waar het tegenbezoek dat zondag is begonnen is besproken. “Eén van de bronsystemen van de pencak silat-stijlen wereldwijd is die uit Sumatra.”
Pencak silat kent twee hoofdwortels: ‘Minangkabau’ en ‘Cimande’. Hadji Syofyan Nadar heeft zijn eigen stijl – ‘Harimau Singgalang’ – ontwikkeld en zal daarover zijn kennis delen. De PPSSA-SSC is in Suriname de enige officiële vertegenwoordiger en kennisdrager van de ‘Harimau Singgalang’.
De gasten zullen vrijdag een open dag hebben voor leraren van alle pencak scholen en hun assistenten. “Zaterdag zal er een masterclass training zijn voor alle martial arts-beoefenaars. Iedereen mag zich voor die dag opgeven via registratie”, zegt Van Zichem.
De culinair expert Cibro beheerst de Sumatraanse kookstijl. “Het wordt zondag bij de afsluitintg ‘the taste of Sumatra’. Op het menu staan onder meer bami ‘Mi Atjey’, een pittige manier van bami maken zoals de mensen dat doen in ‘Atjey’, de meest noordelijke stad in Sumatra. Verder een drank gemaakt van komkommer en lemmetjes; een snack en een rundervlees gerecht, de befaamde echte ‘rendang’, die wat wegheeft van wat wij hier den deng ragi noemen. Dat mag men allemaal komen kopen en proeven.”
Delen van kennis
Van Zichem: “Deze dagen willen we ook gebruiken om wat wij aanbieden als school te delen met de gemeenschap. We verzorgen niet alleen de verdedigingsport, maar ook andere systemen die ideaal zijn voor het bevorderen van de gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook spiritueel.”
Men kan een specifieke combinatie aanleren van lichaams- en ademhalingsoefeningen, leren om energiecentra in het lichaam te stimuleren, alsook meditatie. “Voor ons is het doel van deze masterclasses vooral het delen van kennis en ideeën. Ik denk dat elke beoefenaar met een passie voor martiale kunst graag een kijkje neemt in de keuken van andere martial art-vormen. Je ziet en leert dingen die je zelf kan toepassen.”
Van Zichem is al langer dan veertig jaar beoefenaar van deze sport en heeft er veel in geïnvesteerd. “Pencak silat is meer dan een verdedigingssport. Bijvoorbeeld voor de mensen die moeite hebben met het beheersen van agressie biedt deze sport een soort uitlaatklep. Ook leert men om wat niet thuishoort in het lichaam weg te halen en balans te brengen in het fysieke en spirituele. Het bevordert de innerlijke rust.”