Het juridische team in de strafzaak tegen het Rotterdamse geldwisselkantoor Suri-Change wil nog een groot aantal getuigen horen. Op de lijst met getuigen staan onder andere de veroordeelde drugsdealer Piet Wortel en Peggy Bouterse, dochter van de overleden oud-president Desi Bouterse. Dit kwam dinsdag naar voren bij de rechtbank in Rotterdam, zoals gerapporteerd door de Rotterdamse omroep Rijnmond.
Volgens de advocaten kan Bouterse meer inzicht geven in een vergunning die Suri-Change mogelijk versneld heeft verkregen. Wortel zou kunnen verduidelijken of en waarom hij zaken deed met Suri-Change. De Rotterdamse rechtbank zal binnen enkele weken beslissen of de verzoeken van de advocaten worden gehonoreerd.
De Nederlandse justitie beschouwt Suri-Change als een criminele organisatie en koppelt het bedrijf aan witwaspraktijken, illegale bankactiviteiten en factuurvervalsing. Het zou hierbij om miljoenen euro’s gaan. In deze zaak staan vier verdachten terecht, waarvan drie tot dezelfde familie behoren: de 75-jarige vader Chan M. en zijn twee zonen van 47 en 51 jaar.
Het geldwisselkantoor had ooit negen vestigingen, verspreid over Rotterdam (2), Den Haag (1) en Amsterdam (6). Inmiddels zijn alle filialen gesloten en heeft Suri-Change ook zijn vergunningen verloren.
In maart 2023 voerde de Nederlandse politie invallen uit bij Suri-Change en nam daarbij de administratie in beslag. Kort daarna werden de kantoren meerdere keren getroffen door explosies. Daarnaast werd een vestiging van Suri-Change in Rotterdam beschoten. Het bedrijf loofde een beloning van 20.000 euro uit voor tips die zouden kunnen leiden tot de daders achter deze aanvallen.
Suri-Change richtte zich aanvankelijk vooral op financiële transacties met Suriname, maar later breidde het dienstenaanbod zich uit tot geldoverschrijvingen naar ongeveer 75 landen.
Volgens de Nederlandse justitie zijn er bewijzen dat Suri-Change werd gebruikt om grote hoeveelheden crimineel geld weg te sluizen. Het bedrijf had verdachte transacties moeten melden, maar heeft dit volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie in veel gevallen nagelaten.
- Frank Herman Faverey (67) Amsterdam 30-1-2025..
- NPS formeel ingeschreven in het openbaar register..
- VVD roept vooral mannen op zich kandidaat te stellen..
- Oplevering hoofdbureau van Politie in 2026..
- Jarige Santokhi lanceert opnieuw boek met verworvenheden..
- Column: Toch lijk uit de kast gevallen…..
- Ruim 45 jaar na militaire staatsgreep: hoofdkwartier van po…..
- Uraiqit Ramsaran wast handen in onschuld over afstaan terre…..
- Vicepresident Brunswijk grootste afwezige bij introductie I…..
- Rusland: ‘NPS zal na 25 mei niet te negeren zijn’..
- Perceel zonder toestemming SoZaVo verstrekt aan Landvreugd..