PCS weert psychotische patiënten

09/04/2021 10:04 – Gilliamo Orban
PARAMARIBO – “Deze mensen (psychotische patiënten) kunnen in een agressieve bui niet alleen een gevaar zijn voor zichzelf, maar ook voor andere mensen in hun omgeving.” Zo uit klinisch psycholoog Harry Mungra in gesprek met de Ware Tijd zijn bezorgdheid over psychotische patiënten die aan hun lot schijnen te worden overgelaten.
Door gebrek aan medicamenten bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is opname van deze patiënten voorlopig namelijk stopgezet. Dat duurt al een maand. De klinisch psycholoog, die van de voorlopige opnamestop op de hoogte is, schetst een doembeeld: zulke patiënten hebben in het buitenland, maar ook in Suriname ooit eerder al mensen aangevallen en zelfs gedood.
Mungra ziet graag dat de gezondheidsautoriteiten om de tafel gaan zitten met de directie van het PCS om tot een oplossing van het probleem te komen. Door gebruik van de medicamenten komen de patiënten tot rust. Precies die rust blijft in de huidige situatie uit. “Dit is een gevoelige en gevaarlijke zaak, want de mensen zijn ontoerekeningsvatbaar en dat staat niet op hun voorhoofd geschreven”, zegt de klinisch psycholoog.
Bronnen binnen het PCS vertellen de Ware Tijd dat slechts mensen lijdend aan depressies worden opgenomen. “We zien de psychotische patiënten op straat en ik houd mijn hart vast. De mensen kennen zichzelf niet meer en zijn in staat van alles doen”, zegt een bron. Soms brengt de politie de patiënten naar het PCS, maar van opname is geen sprake.
Rudi Dwarkasing, medisch directeur van het PCS, bevestigt de opnamestop tegenover de Ware Tijd. Hij zegt dat zijn personeel met veel pijn in het hart de politie en familieleden moet meedelen dat ze de mensen momenteel niet opnemen. De familie krijgt adviezen mee, maar dat is ook alles.
Dwarkasing benadrukt dat het PCS bewust is van haar verantwoordelijk en weet dat sommige patiënten een gevaar vormen voor de samenleving. “Maar als je geen medicatie hebt voor de mensen, kan je ze niet helpen.” Hij benadrukt dat ze in een agressieve bui een gevaar kunnen zijn voor andere patiënten en het personeel.
Dwarkasing heeft geen zicht op wanneer de opnamestop zal worden opgeheven. Hij heeft via de media vernomen dat het landelijke medicamentenprobleem binnenkort opgelost wordt. “Ik ben hoopvol en positief gestemd”, aldus de PCS-topman.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname