PCS in financiële problemen

Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft een tekort van SRD 1,7 miljoen om salarissen te kunnen uitbetalen. Algemeen directeur van het PCS, Raj Jadnanansing, zegt dat de instelling SRD 10 miljoen heeft moeten lenen om de kosten te kunnen dekken. Echter moet er verandering komen in de financiële status, zei de directeur bij het bezoek van waarnemend president Ronnie Brunswijk aan het PCS.
Jadnanansing stelde voor om het PCS-personeel te plaatsen op de betaalrol van het ministerie van Volksgezondheid. Verder zei hij dat de instelling beter in haar onderhoud kan voorzien als de ligdagtarieven worden aangepast. Door de COVID-19-pandemie had het psychiatrisch ziekenhuis zijn diensten moeten aanpassen wat ook ervoor gezorgd heeft dat de inkomsten minder werden.
Ook de preventieve zorg die op andere locaties wordt geleverd wordt niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen. Volgens Jadnanansing moet er nog een toezichtorgaan geïnstalleerd worden voor het PCS ter verbetering van de kwaliteit. Brunswijk was zeer ingenomen met de rondleiding en presentatie van het PCS-directieteam. Volgens de waarnemend president moeten de ligdagtarieven worden aangepast.
“Er is maar een instelling zoals PCS en die kan niet ophouden te bestaan, omdat zij het financieel moeilijk hebben. Er wordt goed werkt verricht en de regering is bereid een helpende hand te reiken naar vooral de gezondheidsinstellingen in Suriname. Gezondheid is een van de topprioriteiten van regering-Santokhi,” zei Brunswijk.