PCR-testen tot en met 2 januari veiliggesteld

29/12/2020 09:50 – Gilliamo Orban en Amanda Palis

AZP-directrice Claudia Marica-Redan heeft uitgelegd hoe de vork in de steel zit in de case van de PCR-test bij haar ziekenhuis. : dWT Archief  
PARAMARIBO – PCR-testen in Suriname zijn tot en met 2 januari 2021 gegarandeerd. Dat heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid maandagavond meegedeeld tijdens de Covid-19-persconferentie.
De bewindsman maakte duidelijk dat de nieuwe maatregel van de Europese Unie – alle binnenkomende reizigers moeten beschikken over een PCR-test – een “grote druk” legt op de “gelimiteerde testcapaciteit” van Suriname. Het land wil eerder voorrang heven aan het uitvoeren van lokale testen met het oog op de stijgende Covid-19-gevallen. Met de Nederlandse autoriteiten zal volgens hem worden nagegaan hoe dit op te vangen.
Ramadhin liet tijdens het persmoment ook weten dat de kosten van een commerciële test zijn verhoogd. In plaats van 65 US dollar zal er nu honderd US dollar moeten worden betaald voor een commerciële PCR-test.
Directeur Claudia Marica-Redan ontkent dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is gestopt met het testen op Covid-19. Wel werd, vertelt ze de Ware Tijd, overwogen om geen testen meer af te nemen van repatrianten of personen die willen reizen naar het buitenland. Echter, ook daarvan is afgezien. “We zullen onze testcapaciteit moeten versterken, gezien de landelijke Covid-19-trend. Er komen nu dagelijks driehonderd tot vierhonderd mensen bij het AZP en Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en we verwachten dat het aantal zal stijgen naar zevenhonderd tot duizend”, voorspelt Marica-Redan.
Op sociale media werd gisteren vermeld dat het AZP geen coronatesten meer afnam. De directeur legt uit dat er sprake was van een miscommunicatie met reizigers die naar het buitenland willen. Deze personen moeten vooraf een afspraak maken om zich te laten testen. Dat moet volgens Marica-Redan via de reisbureaus plaatsvinden. Mocht dat in orde komen, mogen ze zich laten testen.
Ze wijst erop dat de personen die willen afreizen naar het buitenland slechts een negatief testresultaat nodig hebben. Vandaar dat ze voorkeur wilde geven aan mensen met verschijnselen van het coronavirus. “Deze groep is belangrijker, aangezien de mensen moeten weten waaraan ze toe zijn.”
Marica-Redan denkt ook dat het bericht op sociale media ook is gevoed door het voornemen van het AZP om op 31 december en 1 januari geen Covid-19-testen af te nemen. “We zouden ons focussen op onze spoedzorg, maar hebben begrepen dat er op 2 januari vluchten zijn. Vandaar dat we op die dagen gewoon zullen testen”, aldus de directeur.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname