door Tascha Aveloo
PARAMARIBO — “Paus Franciscus was een maatschappelijk bewogen mens. Hij was echt betrokken en leefde mee. Zo belde hij dagelijks met een priester in Gaza, om te weten of hij nog leefde en voldoende te eten had”, vertelt monseigneur Karel Choennie aan de Ware Tijd over zijn herinneringen aan paus Franciscus, die op eerste paasdag is heengegaan. “Dat heeft hij gedaan zolang hij kon, totdat hij ziek was. Zodra hij aan de beterende hand was, belde hij weer zelf. Zelfs in zijn laatste boodschap heeft hij opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza en Ukraïne.”ADVERTISEMENT
Choennie herinnert zich ook de bijzondere vergaderingen met een speciale synode over de Amazone. De paus wilde horen van de bisschoppen van de Guyana’s (Frans-Guyana, Guyana en Suriname). Choennie was er bij samen met enkele andere bisschoppen en kardinalen uit het Zuid-Amerikaanse gebied. “Ik vond het bijzonder hoe hij, de grote paus, zich opstelde. Hij heeft vijf dagen naar ons geluisterd en praktisch niets gezegd. Hij noemde de Amazone ‘de longen van de wereld’.”
“Het leven gaat door en Gods werk ook”Bisschop Karel Choennie
Paus Franciscus stelde dat de Amazone belangrijk was voor de biodiversiteit en het klimaat. Daarnaast was hij ook zeer begaan met het leven van de inheemse volkeren in het Amazonewoud. Hij wilde weten wat de bisschoppen er over dachten en wat zij vonden dat er kon worden gedaan. “Hij meende dat alles aan elkaar was verbonden en dat wij eigenlijk als mensheid veel konden leren van de leefwijze van de inheemsen. Leven met en vanuit wat echt nodig was, zonder overdadige luxe en vermorsen.”
Minder verspillen
In de laatste encycliek van paus Franciscus, een pauselijk rondschrijven, gericht aan de bisschoppen en de gelovigen in de wereld, heeft hij uitgebreid aandacht gevraagd voor het onderwerp ‘klimaatverandering’. Daarin stelde hij dat deze generatie zich wel degelijk bewust moet zijn en rekening moet houden met de manier waarop zij leeft en dat het klimaat verandert getuige de ongehoorde overstromingen, droogte en orkanen, zoals zelden ervaren. Dat alles was het gevolg van de opwarming van de aarde.
Daarvan uitgaande zouden mensen er alles aan moeten doen om niet meer zo in overdadige luxe te leven en minder te verspillen. “Hij zelf leefde het voorbeeld. Hij reed de kleinste wagen. Hij gaf zeer weinig om de ‘verplichte beveiliging’ om hem heen en het was altijd een schril contrast tussen zijn wagen en de grote imposante wagens van de veiligheidsdiensten.”
Zijn heengaan is een schok, beaamt Choennie, maar volgens hem staan in de rooms-katholieke kerk, in de Vaticaan, de rituelen voor de begrafenis van paus Fransiscus klaar, alsook de rituelen om de volgende paus te kiezen. “Het leven gaat door en Gods werk ook.”
- Begraafplaatsen Paramaribo raken vol: Ruimtegebrek dwingt t…..
- Atompai, Jackson Blai en ander slachtoffer overvallen; Blai…..
- Cultuursymposium moet leiden tot duurzaam actieplan..
- KPS-commissie Veiligheid verkiezingen 2025: ‘Veiligheid ver…..
- Managing director Lucky Store: “Ik ben echt verbitterd”..
- Amoksi: “Brandweer niet toereikend uitgerust”..
- Rechtszaken tegen beroepsresultaat president race tegen de …..
- President Santokhi: ‘Gezamenlijk zal er worden herbouwd en …..
- Bewoners Helena en Altona doen beroep op president om ontru…..
- Fysiotherapieafdeling AZP krijgt kleurrijke transformatie..
- Hoe gaat Ghetto Papa NDP de US$ 4 miljard schuld aflossen d…..
- Veel bewolking met wat regen..
- President oriënteert zich bij getroffen panden Henck Arrons…..
- India ambieert de rol van ‘fabriek van de wereld’, maar int…..
- Opsporing Faiz Adriano Deel..
- Cornelly Huijsman-Pinas (70) Hoorn 5-4-2025..
- Puerto Rico: Nog bijna de helft zonder stroom..
- Ramdin roemt Ambassadeur Nannan om zijn kennis..
- Dit is wat de terreurstaat Israël met Palestijnse kinderen …..
- Minister Nurmohamed sprak wél over Yogh Fontein..
- VSB eist transparantie koersdruk: Overheidsbeleid blijft br…..