De samenwerking tussen Suriname en India heeft een nieuwe impuls gekregen met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) dat gericht is op het stimuleren van micro- en kleine ondernemingen in Surinames fruitverwerkende industrie. Dit partnerschap, dat een investering van 1 miljoen USD omvat voor de levering van machines en technische assistentie, biedt veelbelovende kansen voor de economische ontwikkeling van Suriname. De ondertekening vond plaats tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de Indiase ambassadeur in Suriname, Subhash Gupta. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was eveneens aanwezig in de vergaderzaal van BIBIS.
Deze overeenkomst vormt een concrete uitwerking van het initiatief dat de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, in april 2023 aankondigde tijdens de CARICOM-India Ministeriële Vergadering. Minister Ramdin prees de snelle voorbereiding van het projectplan, waarbij Suriname als een van de eerste landen gebruikmaakt van deze unieke kans. “Dit is een belangrijke mijlpaal in onze economische vooruitgang en toont onze gezamenlijke inzet om de landbouwsector te versterken”, aldus minister Ramdin. “Hiermee kan het potentieel van Surinaamse landbouwproducten maximaal worden benut.”
Minister Sewdien benadrukte dat het project start met een verwerkingsunit voor markoesa, maar ook geschikt is voor andere fruitsoorten zoals kersen en papaja. De faciliteit, gelegen op het terrein van De Melkcentrale N.V., is al gereed en zal binnen twee tot drie maanden volledig operationeel zijn. De benodigde apparatuur uit India wordt momenteel verscheept, en een technische missie uit India heeft de voorbereidingen afgerond. In samenwerking met het Indiase N.ONS Consultancy Team zijn de plannen verder uitgewerkt, waarbij voedselveiligheid en kwaliteitsnormen centraal staan.
Het MoU markeert het begin van een gedetailleerd traject voor de ontwikkeling van de fruitverwerkingsindustrie, met een initiële verwerkingscapaciteit van 1,5 ton fruit per uur. Minister Sewdien voegde eraan toe dat de nieuwe verwerkingsunit Suriname niet alleen in staat zal stellen om aan de binnenlandse vraag te voldoen, maar ook om nieuwe marktkansen te verkennen. Deze samenwerking biedt een enorm potentieel om de waardeketen van fruit in Suriname te versterken. “Door het fruit niet alleen tot pulp, maar ook tot sap en andere eindproducten te verwerken, creëren we meer toegevoegde waarde en verhogen we de marges voor lokale producenten”, merkte de bewindsman op.
- Doekhie: Diepzeehaven een scam..
- Ruim 1.200 vissersvaartuigen worden geïnspecteerd..
- Franse Dagen in Paramaribo feestelijk afgesloten te Waka Pa…..
- Geen verlichting gezondheidszorg..
- Vrouwelijk leiderschap binnen de NDP..
- Alle ogen op de zeven doorslaggevende swing states..
- Voorstellen liggen klaar voor afstoten Vuilophaaldienst..
- VS verkiezing: Tussen economisch nationalisme en internatio…..
- MAS organiseert regionale workshop over onderzoek en rappor…..
- Medewerkers directoraat Visserij inspecteren vissersvaartui…..
- Vuilophaal vóór december afgestoten..
- Training voor vrouwen gericht op politiek leiderschap en d…..
- WATERMISÈRE EEN GEBED ZONDER EINDE..
- Verloop strafzaak tegen A.G. in brandstichtingszaak met dod…..
- Caribbean Airlines vliegt nu ook vanuit Guyana naar Surinam…..
- Surinamers gaan voor internationale danscertificering..
- Regionale workshop richt zich op maritieme ongevallenonderz…..
- Ramautarsing ziet verhogen rente OMO’s als oplossing tegen …..
- Hoogdorp: Leerkrachten moeten niet zomaar tekenen voor loon…..
- Cuba bereidt zich voor op tweede orkaan te midden van energ…..
- Directoraat Visserij inspecteert vissersvaar- en vistuigen …..