De samenwerking tussen Suriname en India heeft een nieuwe impuls gekregen met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) dat gericht is op het stimuleren van micro- en kleine ondernemingen in Surinames fruitverwerkende industrie. Dit partnerschap, dat een investering van 1 miljoen USD omvat voor de levering van machines en technische assistentie, biedt veelbelovende kansen voor de economische ontwikkeling van Suriname. De ondertekening vond plaats tussen minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de Indiase ambassadeur in Suriname, Subhash Gupta. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was eveneens aanwezig in de vergaderzaal van BIBIS.
Deze overeenkomst vormt een concrete uitwerking van het initiatief dat de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, in april 2023 aankondigde tijdens de CARICOM-India Ministeriële Vergadering. Minister Ramdin prees de snelle voorbereiding van het projectplan, waarbij Suriname als een van de eerste landen gebruikmaakt van deze unieke kans. “Dit is een belangrijke mijlpaal in onze economische vooruitgang en toont onze gezamenlijke inzet om de landbouwsector te versterken”, aldus minister Ramdin. “Hiermee kan het potentieel van Surinaamse landbouwproducten maximaal worden benut.”
Minister Sewdien benadrukte dat het project start met een verwerkingsunit voor markoesa, maar ook geschikt is voor andere fruitsoorten zoals kersen en papaja. De faciliteit, gelegen op het terrein van De Melkcentrale N.V., is al gereed en zal binnen twee tot drie maanden volledig operationeel zijn. De benodigde apparatuur uit India wordt momenteel verscheept, en een technische missie uit India heeft de voorbereidingen afgerond. In samenwerking met het Indiase N.ONS Consultancy Team zijn de plannen verder uitgewerkt, waarbij voedselveiligheid en kwaliteitsnormen centraal staan.
Het MoU markeert het begin van een gedetailleerd traject voor de ontwikkeling van de fruitverwerkingsindustrie, met een initiële verwerkingscapaciteit van 1,5 ton fruit per uur. Minister Sewdien voegde eraan toe dat de nieuwe verwerkingsunit Suriname niet alleen in staat zal stellen om aan de binnenlandse vraag te voldoen, maar ook om nieuwe marktkansen te verkennen. Deze samenwerking biedt een enorm potentieel om de waardeketen van fruit in Suriname te versterken. “Door het fruit niet alleen tot pulp, maar ook tot sap en andere eindproducten te verwerken, creëren we meer toegevoegde waarde en verhogen we de marges voor lokale producenten”, merkte de bewindsman op.
- Onduidelijkheid over tienjarige basisschool wegwerken..
- Jogi: Bouva wilde aan ‘damage control’ doen met grondvraags…..
- WHO: hoogste aantal mensen met tuberculose ooit..
- Guyanezen willen heronderhandelingen olie-overeenkomst met …..
- Suriname treft voorbereidingen op olie-inkomsten en hervorm…..
- VHP: Wees een licht voor een ander..
- Steeds vaker neerslag..
- Bridge closure and traffic issues lead to policy review..
- Israël lijdt aanzienlijk en heeft meer soldaten nodig...
- Meer dan 3.000 Israëliërs ondertekenden een petitie waarin …..
- Column: Ongewenste situatie Zwembond..
- OKB is op schema; geldzorgen voor uitvoeren taken..
- Persverklaring coalitie-partijen in De Nationale Assemblée..
- Vraagtekens rond tekenbonus TotalEnergies..
- Jabini pleit voor structurele oplossingen voor onderwijspro…..
- DNA strengthens Procurement Law to address corruption and i…..
- Man beroofd na cashen winst bij bettingshop..
- Brahma Kumaris: Innerlijke verschoning essentieel..
- Mogelijke oorzaken slecht stadionbezoek..
- Palm Boys en Sudhar in finale Warming-uptoernooi..
- Veel meer vacatures worden ingevuld dan voorheen..