De samenwerking tussen Suriname en India heeft een stevige basis gekregen met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) gericht op de ontwikkeling van Surinames fruitverwerkende industrie. Dit partnerschap, dat een investering van US$ 1 miljoen omvat voor de levering van machines en technische ondersteuning, biedt veelbelovende vooruitzichten voor economische groei en de versterking van de landbouwsector in Suriname.
De MoU werd ondertekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de Indiase ambassadeur in Suriname, Subhash Gupta. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was eveneens aanwezig.
De overeenkomst sluit aan bij een initiatief dat in april 2023 werd aangekondigd door de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, tijdens de Caricom-India Ministeriële Vergadering. Minister Ramdin benadrukte dat Suriname een van de eerste landen is die hiervan profiteert. “Deze overeenkomst is een belangrijke stap in onze economische ontwikkeling en onderstreept onze inzet voor de versterking van de landbouwsector,” aldus Ramdin. “Hierdoor kunnen we het potentieel van Surinaamse landbouwproducten maximaal benutten.”
Minister Sewdien legde uit dat de samenwerking start met een verwerkingsunit voor markoesa (passievrucht) en later uitgebreid kan worden naar andere fruitsoorten zoals kersen en papaja. De faciliteit, gelegen op het terrein van De Melkcentrale N.V., is gereed en zal naar verwachting binnen twee tot drie maanden volledig operationeel zijn. De benodigde apparatuur is onderweg vanuit India, en een technische missie uit India heeft de voorbereidingen afgerond. In samenwerking met het Indiase NABCONS Consultancy Team zijn plannen ontwikkeld waarbij voedselveiligheid en kwaliteitsnormen voorop staan.
De MoU vormt het begin van een intensief traject om de fruitverwerkingsindustrie verder te ontwikkelen, met een eerste verwerkingscapaciteit van 1,5 ton fruit per uur. Minister Sewdien gaf aan dat de nieuwe verwerkingsunit niet alleen de binnenlandse markt kan bedienen, maar ook nieuwe exportmogelijkheden biedt. “Met deze samenwerking kunnen we fruit verwerken tot pulp, sap en andere eindproducten, waardoor we meer toegevoegde waarde creëren en de inkomsten voor lokale producenten verhogen,” aldus Sewdien.
- Naaimachines voor textielwerkers te Devisbuiten..
- Boot Apoera aan het zinken; passagiers gered..
- Marronstam Bakabusi Nengre krijgt wedergeboorte met benoemi…..
- Amerikanen maken gretig gebruik van mogelijkheid vervroegd …..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen..
- Politie gaat foutparkeerders en illegale straatverkopers aa…..
- Auto vliegt in brand na aanrijding..
- Goedkeuring statuten vóór uitschrijven verkiezingen SZB..
- Max Terborg draagt commando Vaandelwacht en Drumband KPS ov…..
- Uncommon Sense..
- Farmers fully compensated..
- Su Aid start tiende campagne; meer dan SRD 10 miljoen nodig…..
- Chirurg ‘vindt’ zuurstofconcentratoren en beademingsapparat…..
- Dodental overstromingen Spanje passeert 200..
- Su Aid zamelt in voor Bloedbank..
- Achttien vrouwen uit ‘Texas’ getraind in textiele werkvorme…..
- Nieuwe energietarieven na onderhandeling voor 3 maanden gel…..
- Vervolging in strafzaak Hoefdraad dringt aan op bevestiging…..
- Guyana heeft reeds de helft van zijn oliemiljarden opgenome…..
- VES: Belemmeringen hervorming in gezondheidszorg..
- Honda-huisgeneratoren worden teruggeroepen..