De samenwerking tussen Suriname en India heeft een stevige basis gekregen met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU) gericht op de ontwikkeling van Surinames fruitverwerkende industrie. Dit partnerschap, dat een investering van US$ 1 miljoen omvat voor de levering van machines en technische ondersteuning, biedt veelbelovende vooruitzichten voor economische groei en de versterking van de landbouwsector in Suriname.
De MoU werd ondertekend door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de Indiase ambassadeur in Suriname, Subhash Gupta. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was eveneens aanwezig.
De overeenkomst sluit aan bij een initiatief dat in april 2023 werd aangekondigd door de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, tijdens de Caricom-India Ministeriële Vergadering. Minister Ramdin benadrukte dat Suriname een van de eerste landen is die hiervan profiteert. “Deze overeenkomst is een belangrijke stap in onze economische ontwikkeling en onderstreept onze inzet voor de versterking van de landbouwsector,” aldus Ramdin. “Hierdoor kunnen we het potentieel van Surinaamse landbouwproducten maximaal benutten.”
Minister Sewdien legde uit dat de samenwerking start met een verwerkingsunit voor markoesa (passievrucht) en later uitgebreid kan worden naar andere fruitsoorten zoals kersen en papaja. De faciliteit, gelegen op het terrein van De Melkcentrale N.V., is gereed en zal naar verwachting binnen twee tot drie maanden volledig operationeel zijn. De benodigde apparatuur is onderweg vanuit India, en een technische missie uit India heeft de voorbereidingen afgerond. In samenwerking met het Indiase NABCONS Consultancy Team zijn plannen ontwikkeld waarbij voedselveiligheid en kwaliteitsnormen voorop staan.
De MoU vormt het begin van een intensief traject om de fruitverwerkingsindustrie verder te ontwikkelen, met een eerste verwerkingscapaciteit van 1,5 ton fruit per uur. Minister Sewdien gaf aan dat de nieuwe verwerkingsunit niet alleen de binnenlandse markt kan bedienen, maar ook nieuwe exportmogelijkheden biedt. “Met deze samenwerking kunnen we fruit verwerken tot pulp, sap en andere eindproducten, waardoor we meer toegevoegde waarde creëren en de inkomsten voor lokale producenten verhogen,” aldus Sewdien.
- Drie verdachten opgepakt voor diefstal in Domburg..
- Plannen om Sail te redden mislukt..
- Pg draagt geen kennis van uitlatingen Somohardjo..
- Beeldend kunstenaar Miguel Keerveld viert 20 jaar met solo-…..
- Toerismetraining versterkt lokale economie rond Jodensavann…..
- Regering doet onderzoek naar incident met Blue Boat op Nick…..
- PL voorzitter: Droom Brunswijk voor president, vervlogen..
- Muzieklegende Quincy Jones (91) overleden..
- AWJ produceert publicatie ‘Arbeidsmarktanalyses en -prognos…..
- Somohardjo heeft geen garantie dat president nieuwe BIZA-mi…..
- Eerste groep afgestudeerden NATIN Olie en Gasopleiding..
- Regionale samenwerking om grensrivieren te redden wordt voo…..
- Jeugdigen veroordeeld voor verkrachting en verspreiding van…..
- MAS bezig met onderzoek incident rivierboot..
- Social Media Conference niet meer weg te denken..
- President Santokhi benadrukt gezamenlijke actie tegen klima…..
- Katholieken gedenken op Allerzielendag overleden geliefden..
- Juspol en Onderwijs slaan handen ineen voor veiligheid op s…..
- Beleefdheidsbezoek Director General IPPF aan Onderwijsminis…..
- BEP’s verkiezingskaravaan in Para en Nickerie..
- De hele dag door gedeeltelijk bewolkt..