Rabin Parmessar, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft in De Nationale Assemblee (DNA) zware kritiek geuit op de hervormingen in het Surinaamse onderwijssysteem. Volgens Parmessar dreigen de beleidswijzigingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) de toekomst van de jeugd en daarmee van het hele land te ondermijnen.
Hij uitte zijn bezorgdheid over de chaos die volgens hem is veroorzaakt door de onderwijsvernieuwingen. “Wat ooit een gestructureerd en begrijpelijk systeem was, is nu veranderd in een bron van verwarring.”
Ouders en leerkrachten zijn volgens de NDP-fractieleider onzeker over de overgang van het ene onderwijsniveau naar het andere. “Het gebrek aan duidelijke communicatie en voorbereiding maakt het onmogelijk voor ouders en docenten om hun rol goed te vervullen”, zegt de parlementariër Parmessar.
Een ander punt van kritiek betreft het gebrek aan basisvoorzieningen voor praktijkonderwijs in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Parmessar wees erop dat het BEIP-project, waarin 100 miljoen USD is geïnvesteerd, tot nu toe weinig tastbare verbeteringen heeft opgeleverd. Hij eiste transparantie over de besteding van deze middelen en riep op tot een grondig onderzoek.
De volksvertegenwoordiger schetste ook een alarmerend beeld van het tekort aan leslokalen en gekwalificeerde leraren. Veel kinderen wachten nog steeds om op een een school geplaatst te worden, terwijl lerarentekorten ertoe leiden dat geplande lessen uitvallen.
“Het oprichten van de Toewijzingscommissie Scholen heeft de situatie alleen maar verslechterd”, merkte Parmessar op. Hij vroeg antwoorden van onderwijsminister Henry Ori over de huidige stand van zaken en concrete oplossingen.
De fractieleider kaartte ook het ontslag van ervaren onderwijsfunctionarissen aan, evenals de aanstelling van onbevoegde leerkrachten. Hij bekritiseerde het besluit om Spaanssprekende personen zonder pedagogische achtergrond les te laten geven, wat volgens hem de kwaliteit van het onderwijs verder ondermijnt.
Parmessar deed een reeks voorstellen om het onderwijssysteem te verbeteren. Hij pleitte onder meer voor het stopzetten van de onderwijsvernieuwingen totdat deze volledig zijn uitgewerkt, het aanpakken van de braindrain onder docenten, en de introductie van een éénjarige associate degree voor nieuwe leerkrachten. Ook stelde hij voor om avond- of middagscholen in te voeren om het plaatsgebrek te verlichten en om vervoersproblemen voor leerlingen aan te pakken.
- Onderwijsminister Ori overhandigt eerste trainingspaspoorte…..
- Column: Borrelpraat no. 845..
- Expositie ‘A tori fu Sranantongo’ in de startblokken..
- Waste collection privatized before December..
- Woningbrand maakt gezin dakloos..
- Bakabusi Nengre houden succesvolle Gran Krutu..
- Histrionisch (theatraal), roept om aandacht, zo luid (6)..
- President heeft onderhoud met Azerbeidzjaanse ambtgenoot..
- SAGK en de Surinaamse traditionele- en natuurgenezers: Botb…..
- Ramautarsing sees raising OMO interest rates as a solution …..
- Zware aardbeving treft oostelijk Cuba..
- Zware aanrijding tussen drie bromfietsers; één hunner ter p…..
- Dodelijke aanrijding tussen bromfietsers: Één overleden, tw…..
- Gratieverlening aan Desi Bouterse dichterbij dan ooit door …..
- RATING UPGRADE EEN PLUIMPJE VOOR REGEERBELEID..
- Politieleiding wil verkeerssituatie Groot-Paramaribo aanpak…..
- President Santokhi: “Coalitieconflict wordt juridisch en po…..
- President Santokhi bespreekt bilaterale samenwerking met st…..
- Meerdere wereldleiders afwezig op VN-klimaatconferentie..
- Cuba waarschuwt voor ‘openbare wanorde’..
- Huis Merveilleweg volledig afgebrand..